Het Mosselhuis noodgedwongen dicht door werken

 

De start van de grootscheepse werken aan de Vijfhoek is een pijnlijke zaak voor de lokale handelaars. Sommige bleken niet of nauwelijks op de hoogte te zijn. De uitbaters van restaurant Het Mosselhuis moesten zelfs al hun reservaties afbellen. De zaak blijft voor onbepaalde tijd dicht ‘wegens geen doorkomen meer aan’. “Wij weten totaal niet waar we aan toe zijn”, klinkt het. Volgens het stadsbestuur werd er wel degelijk afdoende gecommuniceerd.

De werken in het centrum kaderen in een overkoepelend stadsvernieuwingsproject. Het eerste deel van de Leuvensestraat van de Grote Markt tot aan de Nowélei is intussen volledig afgewerkt. Ook het tweede deel van de Leuvensestraat steekt intussen al volledig in een nieuw jasje.

Op 1 augustus startten dan de werken in het deel tussen de Witherenstraat en de Vijfhoek, de laatste van drie fases. Vorige week ging de aannemer ook aan de slag op de fameuze Vijfhoek, het punt waar vijf straten op uitkomen. Het knooppunt werd intussen volledig afgesloten en opgebroken.

Maar daar bleek niet iedereen van op de hoogte. “’s Vrijdags hebben ze hier platen gezet dat je niet mocht parkeren en op maandag waren ze alles al aan het openbreken”, vertelt Alice Boeykens van restaurant Het Mosselhuis. “We hebben vastgesteld dat er geen doorkomen meer aan was. Daarom hebben we alle reservaties afgebeld en de zaak voorlopig dicht gedaan. Je kan niet aan de klanten vragen om hier door die werken te gaan ‘ploeteren’.

Het is echt niet te doen. Daarbij komt nog dat alle straten hier afgesloten zijn. Je kan ook nergens meer parkeren. Ook de beenhouwer en apotheker hier wisten van niks. Zij kunnen wel nog openblijven ondanks de hinder omdat ze op de mensen uit de wijk kunnen teren.”

Voor een mosselrestaurant liggen de kaarten echter anders. “Wij moeten het hebben van verse producten. We kunnen die mosselen niet bewaren. Alles vliegt in de vuilbak als er geen klanten komen.”

Nochtans waren Alice en Dirk na een onderbreking van een zestal maanden pas in juli jongstleden terug met volle goesting geopend. “De mensen waren dan ook blij dat ze terug konden komen eten bij ons. Maar dan nu dit… En de mosselen zijn nu net superlekker.”

“We hebben noodgedwongen een bericht op het automatisch antwoordapparaaat ingesproken dat we voor onbepaalde tijd dicht zijn. Ik zal dat ook afficheren. We weten totaal niet waar we aan toe zijn…”

Schepen van Openbare Werken Katrien Vaes (Open Vld) begrijpt het niet. “Hier is nochtans een zeer uitgebreide communciatie over geweest. Bij de start van deze fase in augustus is er een bewonersbrief in 1.000 bussen gepost. Daarnaast is er ook een digitale nieuwsbrief waar iedereen zich kan op abonneren. Dat dit hinder met zich meebrengt ga je mij niet horen ontkennen maar wij hebben al het nodige gedaan.

En briefjes in de bus steken om te verwittigen als de werken effectief beginnen dat gaat gewoon niet voor een project van deze omvang. Op een paar uitzonderingen na zal je normaal altijd ook wel te voet door kunnen langs de werfzone, zij het uiteraard niet in ideale omstandigheden.” De voltooiing van de werken is voorzien begin volgend jaar.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise