Carnavalstoet lokt Vilvoordenaars naar buiten

Vilvoorde heeft gisteren weer uitbundig carnaval gevierd. Door de werken in het centrum was de omloop gewijzigd en dat had toch zijn weerslag op het aantal toeschouwers. “Maar al bij al zijn we zeer tevreden”, zegt schepen van Feestelijkheden Johan Serkeyn (Sp.a).

Burgemeester Hans Bonte bleef omwille van de terreurdreiging net als vorig jaar afwezig in de stoet en ook voor de schepenen was plaatsnemen op een wagen er niet bij. Incidenten bleven uit.

Tijdens de machtsoverdracht op het stadhuis had prinses Marleen I eerder op de dag al symbolisch de sleutels van de stad in handen gekregen. Vervolgens trok de stoet zich om 14.33 uur – dan is het carnavalstijd – op gang.

De weergoden waren Vilvoorde goedgezind, ondanks de onheilsberichten in het begin van de week. Een 30-tal groepen al dan niet met bijhorende praalwagens volgde een aangepast parcours doorheen het centrum om te eindigen op het Portaelsplein. Daar stond het podium waar de carnavalgroepen zich presenteren voor de jury en waar de stoet daarna wordt ontbonden.

De echte binnenstad werd gemeden omwille van de werken in de Leuvensestraat. “Het parcours was daardoor iets korter”, legt schepen Serkeyn uit. “Op een uur en een kwartier waren we ongeveer rond.”

Naar schatting stond er zo’n 4 à 5.000 man langs de kant van de weg. “De opkomst was goed maar toch iets minder dan de voorbije jaren. Gelukkig kwam het volk nadat de stoet voorbij was wel nog naar de Grote Markt en de cafés afgezakt. Aan het stadhuis vond om 17.33 uur traditiegetrouw ook nog de paardenkoppenworp plaats.”

Burgemeester Hans Bonte liet zich op aanraden van de veiligheidsdiensten pas na de stoet zien. Ook de schepenen Viviane Schaessens, Jo De Ro, Kevin Vincke, Jan Anciaux en Johan Serkeyn namen om dezelfde veiligheidsredenen niet plaats op de traditionele paardentram. Hun wagen werd afgestaan aan een delegatie van een andere carnavalsgemeente. Ze liepen wel mee in de stoet, verkleed als Mexicaanse desperado’s. “Op die manier is het contact met het publiek eigenlijk veel aangenamer en konden we ook makkelijker snoep uitdelen.”

De stoet verliep verder zonder incidenten en ongelukken. “Het was dan ook opnieuw een goede editie, ondanks de iets mindere publieke belangstelling. Dat maken we volgend jaar wel weer goed als het centrum gerenoveerd is en we terug kunnen naar de oude route”, besluit Serkeyn.

Carnavalskermis duurt nog 15 februari. De 10de beertjesworp vindt plaats nu woensdag 10 februari om 16.30 uur aan de ingang van het stadhuis (kant Grote Markt).

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise