Bonte hekelt 'chantageoefening' rond Uplace

Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) is niet te spreken over de “chantageoefening” van de Vlaamse regering rond Uplace.

De regering keurde het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) definitief goed, maar verwacht wel dat er een GEN-station en een hoogfrequente busverbinding naar Uplace bijkomen alvorens het GRUP in werking kan treden. Indien niet, blijven de huidige bestemmingen en voorschriften gelden.

“Het kan niet dat de stad in haar hele ruimtelijke ordening getroffen wordt en we erop staan kijken”, aldus Bonte. Volgens Bonte dreigt Vilvoorde terug te vallen op oude plannen, waardoor een deel van de stad opnieuw als industriezone ingekleurd zal worden.

“Daarmee zou een streep getrokken worden door de stadsontwikkeling waar we nu al vijftien jaar mee bezig zijn”, zegt hij. In die zin ziet hij de beslissing van de regering als chantage: “Als je dit en dat niet doet, valt Vilvoorde terug op de oude plannen.”

Bonte voorziet juridische stappen tegen de beslissing, maar is er nog niet uit of de stad Vilvoorde die zelf ook zal ondernemen – al verwacht hij van wel.

“Ik wacht de concrete beslissing af, we zullen met onze juristen bekijken wat de gevolgen zijn. Maar het kan toch niet zijn dat een stad in haar ruimtelijke ordening, maar ook in haar commerciële activiteiten getroffen wordt en we er enkel en alleen op staan kijken. Het zou mij verbazen indien we geen stappen zouden zetten.”

Dat er door Uplace en de reconversie in het kader van het GRUP jobs zullen worden gecreëerd, noemt Bonte een vals argument. “In de handelscentra van Mechelen, Vilvoorde… gaan precies veel jobs verloren gaan.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise