Eerste schooldag voor kinderen van vluchtelingen

Ook in Vilvoorde gingen heel wat kinderen van vluchtelingen deze week voor het eerst naar school. Met 15 zitten ze verspreid over vier basisscholen. In basisschool De Groene Planeet werden zes kleuters ingepast. En dat ging vlot. In geen tijd waren ze aan het spelen met de andere kinderen.

“Voor de ouders was het moeilijker. Zij moesten voor het eerst hun kinderen alleen laten na al wat ze hebben doorgemaakt…”, zegt directrice Hilde De Marie.

Voor 15 jonge kinderen van vluchtelingen uit het opvangcentrum op de Asiat-site was het na de herfstvakantie hun eerste schooldag. Ze gingen naar de Sint-Jozefsschool, De Letterboom, De Biekorf en de De Groene Planeet in Houtem. Die laatste was met zes kinderen het best bedeeld.

“We hebben drie kinderen erbij in de eerste kleutersklas, één in het tweede en twee in het derde. Het gaat om Albanezen, Irakezen en Afghanen”, zegt directrice Hilde De Marie.

Voor de school is dit soort opvang niet helemaal nieuw. “We hebben ervaring met onthaalklassen voor anderstalige kinderen. Maar die komen dan uit een gezin dat naar hier is verhuisd. Het is wel voor het eerst dat we kinderen uit een asielcentrum opvangen.”

Dat ging echter heel vlot op de eerste dag. “Voor kleuters gaat dit veel gemakkelijker dan voor oudere kinderen. Ze stellen zich weinig vragen en spelen gewoon mee met de anderen. We hadden op voorhand wel wat schrik dat ze verlatingsangst zouden hebben als ze toekwamen maar dat viel heel goed mee. Twee meisjes hadden het een beetje moeilijk tijdens de speeltijd omdat ze niet omkonden met die ‘grote open ruimte’ maar ook dat was snel voorbij. Het waren eerder de ouders die het moeilijk hadden om hun kinderen los te laten. Je weet dan ook niet wat ze allemaal hebben doorgemaakt…”

“Wij zijn daar als school niet van op de hoogte”, verduidelijkt De Marie. “Dat maakt ook niet uit. Voor ons is het zaak dat de kinderen zich zo goed mogelijk voelen bij ons. Gaandeweg zal het wel boven komen of vertellen de ouders het wel.”

Al spelend de kinderen Nederlands leren is het eerste doel. “Er komt voorlopig nog niks uit”, lacht juf Evy Janssens. “Maar dat is normaal. Het is behelpen met wijzen en tonen maar dat gaat ook. We laten hen gewoon deelnemen aan de klasactiviteiten en gebruiken ook heel veel foto’s en beelden. Veel herhalen hoort er uiteraard ook bij.”

“Voor die kinderen gaat er een wereld open”, aldus nog De Marie. “Het opvangcentrum is grauw en grijs, ondanks de inspanningen die men doet om het er aangenaam te maken.”

Schepen van Onderwijs Jo De Ro (Open Vld) is tevreden met de inpassing in de verschillende onderwijsnetten. “Voor een kind is ‘naar school gaan’, de meest normale situatie die je kan indenken. Ondanks alle moeilijkheden hebben een aantal van hen toch nog les gekregen in vluchtelingenkampen. In steden als Damascus en Bagdad was de school dan weerde ene dag open en de andere dag dicht of lag de weg naar school soms onder vuur. Scenarioschrijvers kunnen het soms niet verzinnen welke wreedheden sommigen zijn tegengekomen. Vanuit Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg en het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding) is er dan ook extra aandacht voor hen die zorg nodig hebben omwille van opgelopen trauma’s.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise