De Met eindelijk weer open

Brasserie De Met op de Grote Markt heeft na drie maanden verplichte sluiting terug de deuren kunnen openen. De aanhoudende juridische perikelen tussen uitbater Aaite Rillaerts en erfpachthouder brouwerij Haacht zorgden voor een totale impasse.

Intussen werden een aantal opgelegde werken uitgevoerd. “We hopen definitief een nieuwe start te maken en het vertrouwen van de klanten terug te winnen”, zegt Rillaerts.

De bekende brasserie De Met is eigendom van de stad, maar brouwerij Haacht is erfpachthouder. Al jaren is er echter discussie tussen de verschillende uitbaters en de brouwerij over de uitvoering van herstellingen aan de infrastructuur.

Het dieptepunt werd bereikt in augustus met een opgelegde sluiting. “We hebben onder meer te kampen gehad met verschillende gaslekken in de aftandse keuken en dat was niet meer verantwoord”, legt Rillaerts uit.

“Het dispuut is al langer lopende. Uiteindelijk is dit een gerechtelijk dossier geworden. De erfpachthouder heeft nu uiteindelijk toch een aantal verplichte werken uitgevoerd. Zo werd de keuken, die er heel slecht aan toe was, vernieuwd, er werden elektriciteitswerken uitgevoerd en een nieuwe verwarmingsinstallatie geinstalleerd.”

Bijna drie maanden na de sluiting vond Rillaerts het dan ook tijd om de deuren terug open te gooien.

“Er moeten wel nog een aantal andere algemene opfrissingswerken gebeuren. Ik denk dan onder meer aan de buitenkant van het pand, de verlichting binnen en de loszittende tegels aan de ingang. Ook aan de nooddeuren en de elektriciteit moeten nog aanpassingen gebeuren.”

Indoor markthal

De uitbater heeft nog steeds ambitieuze plannen met De Met. “Er is al enorm veel vooruitgang geboekt en we hebben gelukkig een grote steun aan de stad. We denken nog steeds aan de uitbouw van een indoor markthal. De brasserie zou blijven bestaan maar de klanten zouden hier aan verschillende kraampjes hun boodschappen kunnen doen en brood, groenten of fruit kunnen kopen.”

Dat blijft voorlopig wel nog toekomstmuziek. “We zijn zo veel open en toe geweest de jongste jaren dat we de grote middelen eerst moeten inzetten om het vertrouwen van de klanten terug te winnen. De kerst- en nieuwjaarsperiode is daarvoor ideaal. We zullen na de doortocht van de Sint dit weekend al meteen werk maken van de kerstversiering om een en ander nog wat gezelliger te maken. Tijdens het eindejaarsevenement van de stad hier op de Grote Markt zullen we er buiten voor De Met ook voor zorgen dat mensen gezellig iets kunnen eten of drinken.”

Steken laten vallen

“Ik druk het zacht uit als ik zeg dat de erfpachthouder de voorbije jaren heel wat steken heeft laten vallen inzake goed beheer van het gebouw”, reageert burgemeester Hans Bonte (sp.a) op de aanslepende perikelen.

“De stad heeft het pand laten screenen op de technische toestand. Ondertussen werden wel al heel wat werken uitgevoerd en is er ook opnieuw een geldig brandweerattest. We zijn er echter nog niet helemaal. We gaan nu met de loep toekijken of de eigenaarsverplichtingen verder worden nagekomen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise