Transportsector hekelt 'onwettig' optreden politie

UPTR, een van de sectorverenigingen uit de transportsector, klaagt in een brief aan burgemeester Hans Bonte over het optreden aan van de Vilvoordse politie.

Die zou bij het vaststellen van overtredingen steevast weigeren om een proces-verbaal op te stellen en chauffeurs dwingen om hun boete meteen te betalen. Volgens UPTR is deze werkwijze echter in strijd met de wet.

“Er zijn ons meerdere gevallen bekend van Belgische chauffeurs van Belgische transportfirma’s die op die manier ‘behandeld’ werden”, zegt Michaël Reul, secretaris-generaal van de UPTR. “Chauffeurs moeten meteen cash of via bancontact betalen. Terwijl een Belg volgens de wet altijd een proces-verbaal mag vragen en de vaststelling betwisten.”

Het aantal klachten is aanzienlijk. “En wat wij binnenkrijgen is nog maar het topje van de ijsberg. Vaak krijgen wij het niet eens te horen…”

Als de chauffeur niet kan of wil betalen, wordt hij geblokkeerd. “Alle officiële papieren, identiteitskaart en rijbewijs worden ingehouden. De transporteurs zelf hebben schrik om juridische stappen te zetten omdat ze nog vaak langs Vilvoorde moeten met hun vrachtwagens…

“Wij proberen het probleem proper op te lossen op deze manier. Hopelijk neemt de burgemeester onze klachten ter harte. Anders zullen wij ons moeten wenden tot Comité P, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans of de rechter…”

Volgens Bonte is er echter niets onwettigs aan het optreden van de politie. “Het is zelfs op mijn vraag dat ze strenger optreden én kordater innen”, zegt Bonte.

“Met name dan op de Vaartdijk en de Brusselsesteenweg waar veel vrachtwagens nog altijd de regels aan hun laars lappen. Dan gaat het om snelheidsovertredingen maar ook om camions waarvan de lading niet goed is afgedekt waardoor er stenen op het wegdek vallen en stof tegen gevels beland.”

“Dat de politie meteen boetes int is een gevolg van het feit dat veel firma’s werken met onderaannemers die ingeschreven zijn in het buitenland. En dan kan je naar je geld fluiten. Als ze dan toch van mening zijn dat dit niet volgens de wetgeving is, moeten ze maar klacht indienen…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise