Auto weg maar wel gratis vervoer

Vilvoordenaar Lucien ‘Sam’ Van Welden (90) is als eerste ingegaan op het aanbod van het sociaal economiebedrijf Zilverpunt om zijn auto volledig af te staan aan hun Mindermobielencentrale. In ruil krijgt hij 1.500 kilometer gratis vervoer. Het Zilverpunt hoopt op dezelfde manier nog een tweetal andere auto’s te verwerven.

Sociaal economiebedrijf Vilvoords Zilverpunt heeft een origineel concept bedacht om haar eigen Mindermobielencentrale uit te breiden. Die is zodanig populair dat niet alle ritten kunnen worden uitgevoerd.

“Ondanks het feit dat er voorwaarden gelden, zoals een laag inkomen en niet meer in staat zijn om het openbaar vervoer te nemen, zijn op dit ogenblik een 300-tal 65-plussers betalend lid van onze Mindermobielencentrale”, legt Jurgen Grauwels van Zilverpunt uit.

“Het vervoer wordt verzorgd door 17 vrijwilligers die dagelijks gemiddeld 12 ritten uitvoeren. De vraag is echter geregeld groter dan het aanbod dat door het huidige aantal vrijwilligers kan verzorgd worden. We waren daarom op zoek naar bijkomende auto’s zodat we ook vrijwilligers kunnen recruteren die niet over een eigen voertuig beschikken.”

Met de 90-jarige Van Welden had men eerder al contact gehad. Hij kon echter geen beroep doen op de Mindermobielencentrale omdat hij niet voldeed aan de voorwaarden. Zijn inkomen ligt te hoog. Dus voor vervoer zou hij moeten terugvallen op een taxidienst.

“Ik heb nog een wagen van 1997 met 300.000 kilometer op de teller die altijd goed onderhouden is geweest. Ik kan en wil echter niet meer rijden op mijn leeftijd. Het is te gevaarlijk en ik wil geen ongeval veroorzaken.”

Het voorstel om zijn wagen over te nemen kwam dan ook gelegen. “Ik geef de wagen eigenlijk aan hen weg. In tegenwaarde krijgg ik een aantal kilometers gratis transport naar de winkel, de post of de bank.”

Het Zilverpunt speelt hierbij in op de vaststelling dat een aantal bejaarden nog nauwelijks met de eigen wagen rijdt terwijl ze verder geconfronteerd worden met kosten zoals verzekering en dergelijke. “In dit geval was de auto volgens de garage nog 500 euro waard”, gaat Grauwels verder. “We hebben dan het aanbod gedaan de auto gratis over te nemen in ruil dat wij de man 1.500 km gratis zouden vervoeren, wat overeenkomt met het tarief dat wij hanteren. Per afgelegde kilometer dient 33 cent betaald te worden.”

“Het is geen echte taxi”, aldus nog Van Welden. “Ik moet wel een paar dagen op voorhand bellen. En wie weet is het gewoon mijn eigen oude wagen…(lacht).”

Zilverpunt doet een oproep naar andere mensen in een soortgelijke situatie. “Een tweetal goede tweedehandswagens kunnen er zeker nog wel bij.”, besluit Grauwels.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise