Oyenbrugmolen terug naar de barok

De Oyenbrugmolen is zondag de setting voor een terugkeer naar de barok. Voor de vierde keer al wordt de eeuwenoude geschiedenis van de molensite tot leven gewekt. Een kampement van ambachten en soldeniers uit de 17de eeuw maakt het allemaal nog wat levensechter. De eigenaars van de molen werken intussen voort aan een uniek restauratieproject.

Zowat dertig jaar geleden viel het oog van Erik Van Hemelrijck en Linda De Wit op de hoeve aan de Oyenbrugstraat vlak aan de Maalbeek in Grimbergen. Het is één van de vijf molens die Grimbergen telt. De restauratie van het complex kostte hen al heel wat moeite.

In 2007 werd ook een educatief project voorgesteld dat de natuurwaarde van de Oyenbrugmolen zelf moest versterken in harmonie met het cultureel-historisch karakter. “De restauratie is een belangrijk aspect van dat project, maar ook het opwekken van hernieuwbare energie uit de waterloop”, zegt Van Hemelrijck.

De plannen zijn ingediend en wachten op goedkeuring van de subsidie. “Dan kunnen wij eindelijk van start gaan. Het nieuwe waterwiel zal de aandrijver zijn van een maalvaardige molen en zal tegelijk groene stroom opwekken met de waterkracht uit de Maalbeek. ”Oyenbrug en omgeving” is een deelproject van de herwaardering van de Maalbeekvallei. Dit plan is klaar. Na goedkeuring kunnen wij, hopelijk nog dit plantseizoen, met de uitvoering beginnen…”

Van Hemelrijck wil het project openstellen en toegankelijk maken voor het publiek en richtte daarvoor het Oyenbrugmolenfeest op. De zeven eeuwen geschiedenis van de site bieden een schat aan thema’s om het jaarlijks feest in te kleden. “Zondag tussen 11 en 18 uur brengen wij de vierde editie, waarbij de barok centraal staat. Voorbij zijn de godsdienstoorlogen, voor Grimbergen breken hoogtijden uit”, vertelt Van Hemelrijck.

Enkele historische verenigingen brengen beelden van de 17de eeuwse gebeurtenissen. “Onder de landvoogden Albrecht en Isabella komt een tijd van vrede en welvaart. In Grimbergen herrijst de abdij in pracht en praal. De torenhoge kerk is van ver te zien. En in de Maalbeekvallei worden de molens heropgebouwd. Bij het kasteel van Oyenbrugghe wordt de Heyenbeek hoger in de vallei verlegd. Ze wordt een heuse Maalbeek. Tijd voor een grote watermolen met een reuze groot waterrad…”

Een tentoonstelling zorgt voor een levendige terugblik op de geschiedenis en brengt tevens een verslag van onderzoek en restauratie van de molen en zijn installatie. Zaterdag is er ook al een klassiek concert in het oude karhuis. Bij de derde editie vorig jaar kwamen 800 bezoekers naar de molen, die vrij te bezoeken is.

Meer info op www.oyenbrugmolen.be.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise