Portret van Jean-Luc Dehaene ingehuldigd

Een levensgroot schilderij dat de Belgisch-Duitse mediakunstenares Ulrike Bolenz maakte van Jean-Luc Dehaene heeft gisteren een plaats gekregen in de raadzaal van het stadhuis van Vilvoorde. Dat gebeurde in het bijzijn van zijn vrouw Celie en zijn vier kinderen.

De CD&V-politicus, die een jaar geleden overleed, was van 2000 tot 2007 burgemeester in de Zennestad. ‘Dit is een heel mooi eerbetoon aan Jean-Luc. Het doet ons veel plezier’, reageerde Celie.

Ulrike Bolenz (57) is een in Vilvoorde wonende kunstenares die de voorbije 20 jaar op talrijke plaatsen in binnen- en buitenland werk tentoonstelde. In 2013 was ze bijvoorbeeld nog aanwezig op de Biënnale van Venetië.

Haar schilderij van Dehaene toont het hoofd van de ex-premier met een voor hem kenschetsende expressieve blik. Het portret kreeg gisteren in het bijzijn van onder meer Celie en zijn kinderen Tom, Mieke, Koen en Hilde een prominente plaats in de raadzaal net voor aanvang van de gemeenteraadszitting.

‘Dit is een mooie erkenning waar we erg dankbaar voor zijn’, sprak zoon Tom. ‘Sinds 1968, toen hij hier komen wonen is, heeft hij toch veel kunnen realiseren voor Vilvoorde. Eerst 30 jaar achter de schermen als voorzitter van CD&V Vilvoorde. In de nationale politiek was hij toen vooral regelgevend bezig. Toen hij hier burgemeester werd, kon hij zijn realisaties efffectief zien.’

‘Het doet pijn zeker nu het juist een jaar geleden is’, vertelt Celie. ‘Maar tegelijk doet het ook plezier dat hij erkenning krijgt voor hetgeen hij voor Vilvoorde gedaan heeft. Vooral op het reconversieproject ‘Watersite’ was hij heel fier. Wonen aan het water mogelijk maken, was een van zijn stokpaardjes.’

‘Het is in zekere zin mooi dat ik vanin ons appartement kan uitzien op wat hij mee op de rails heeft gezet. Als ik over straat loopt word ik ook nog vaak over hem aangesproken door de Vilvoordenaars.’

‘Er is geen enkele plaats waar we hem meer eer kunnen betonen dan hier in de raadzaal’, aldus burgemeester Hans Bonte. ‘Namelijk daar waar er gedabatteerd wordt. Hij blijft bij ons waar hij thuishoort…’

‘Dit is het derde schilderij van drie portretten die ik van Jean-Luc Dehaene gemaakt heb’, gaf kunstenares Ulrike Bolenz mee. ‘Het is ook mijn favoriet en het hoort thuis in deze stad. Het beeldt hem uit als iemand die vecht voor wat belangrijk is. Die kracht die van hem uitgaat probeerde ik in mijn werk te vatten.’

‘Het is een zeer mooi portret met een typische gelaatsuitdrukking van mijn vader’, gaat Tom verder.’ Ik zou ze zelf kunnen plaatsen zondagmiddag na de derde goal van Gent in de match tegen Brugge (lacht)…

Mijn vader heeft over de partijgrenzen heen gewerkt in Vilvoorde en is er daardoor in geslaagd heel wat te verwezenlijken. ‘Samen sterk’, was een van zijn credo’s. Hopelijk herinnert zijn portret hier de leden van de gemeenteraad eraan dat dat de manier is om veel te realiseren voor Vilvoorde…’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise