Naar rechter tegen komst asfaltcentrale

Burgemeester Hans Bonte (sp.a) had er vorige week al mee gedreigd en nu is het ook een feit: Vilvoorde stapt naar de Raad van State om de komst van een asfaltcentrale in Neder-over-Heembeek aan te vechten. “De hinder voor onze stad zou veel te groot zijn”, aldus Bonte.

De asfaltcentrale, die gebouwd zal worden door het bedrijf BAM asphalt, komt langs het kanaal in Neder-over-Heembeek, op amper 150 meter van de grens met Vilvoorde. De vergunningen werden vorig jaar al door de stad Brussel afgeleverd, maar dat gebeurde allemaal achter de rug van de Vilvoordenaars. Vorige week liet Vilvoords burgemeester Hans Bonte al verstaan dat hij niet tevreden was met de komst van de asfaltcentrale en dat hij juridische stappen zou overwegen. Maandag werd uiteindelijk beslist om naar de Raad van State te stappen. In de asfaltcentrale zou jaarlijks zowat 150.000 ton asfalt geproduceerd worden. Het gaat om versleten asfalt dat van de straten wordt geschraapt en opnieuw gebruiksklaar wordt gemaakt.

“Er zijn drie redenen waarom we deze juridische stappen ondernemen”, zegt Hans Bonte. “Eerst en vooral is er de milieuproblematiek. Niet alleen zal er geurhinder zijn, ook zullen heel wat vrachtwagens af- en aanrijden, wat voor een enorm CO²-uitstoot zal zorgen. Nochtans was er een voorwaarde dat er een watergebonden activiteit op de site moest komen, maar dat zie ik hier niet echt gebeuren. Daarnaast verwachten we ook mobiliteitsproblemen op de nu al drukke Brusselsesteenweg. Tot slot getuigt heel dit dossier van weinig goed nabuurschap. Tijdens de hele procedure werden wij door Brussel als buurgemeente niet geraadpleegd.”

Hans Bonte hekelt ook een uitspraak van de Brusselse schepen Geoffroy Coomans De Brachène (MR). Hij liet verstaan dat de stad Brussel de vergunningen met tegenzin afgeleverd had, maar dat alles onder druk van de Brusselse haven gebeurde. Indien het project rood licht zou krijgen, zou de haven namelijk heel wat geld mislopen. “Als het klopt dat de stad de vergunningen onder druk van de haven goedkeurde, waarom hebben we dan nog een wetgeving?”, aldus nog Bonte. Op het kabinet van Coomans De Brachène kon niemand ons gisteren echter meer uitleg over het dossier van de asfaltcentrale geven.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise