Juridische uitputtingsslag tegen huisjesmelkers blijft duren

De stad is in een heuse juridische uitputtingsslag verwikkeld met immokantoor Leukemans uit Mechelen.

Vilvoorde liet begin 2014 weten hard te zullen optreden tegen huisjesmelkers en trok daarbij ook van leer tegen Leukemans. Die voelde zich onterecht geviseerd en behaalde in een kortgeding zijn gelijk.

De stad tekende hiertegen verzet aan maar trok weer aan het kortste eind. Vilvoorde laat het daar echter niet bij en gaat nu nog eens in beroep tegen de beslissing ten gronde.

Het stadsbestuur maakt al een tijdje een prioriteit van de strijd tegen huisjesmelkerij. In die optiek werd begin vorig jaar ook een klacht ingediend tegen immokantoor Leukemans. Aanleiding was de verkoop van een groot burgerhuis op de Hendrik I-lei.

‘Zij bieden dit te koop aan als opbrengstwoning voor 375.000 euro’, stelde burgemeester Hans Bonte (Sp.a). ‘Ze doen dat met de melding dat er vier of vijf appartementen in gemaakt kunnen worden. En dat terwijl er geen enkele vergunning is voor appartementen.’

Het stadsbestuur legde klacht neer bij onder meer de koepel van vastgoedmakelaars met het dringend verzoek de Mechelse makelaar te schorsen.

Immokantoor Leukemans pikte echter niet dat ze op een lijn werd geplaatst met huisjesmelkers. ‘Wij zijn geen bedriegers’, reageerde zaakvoerder Jurgen Leukemans. Hij diende daarop een klacht in bij de rechtbank van eerste aanleg. In kortgeding kreeg het immokantoor ook gelijk. De stad tekende verzet aan tegen de uitspraak maar moest de communicatie omtrent de zaak op zijn website wel aanpassen.

Later volgde echter nog een uitspraak ten gronde en die was eind oktober weer in het nadeel van Vilvoorde.

Toch wil de stad niet plooien. Vilvoorde gaat nu tegen deze laatste beslissing nog eens in beroep.

‘We houden vast aan de lopende procedures. Onze advocaat is nu tegenargumenten aan het formuleren’, zegt burgemeester Bonte. ‘Wij blijven hier zwaar aan tillen omdat zij een kat in een zak verkopen. Op die manier organiseer je huisjesmelkerij.’

Dat de stad zich tegen beter weten in vastbijt in deze zaak wil Bonte niet geweten hebben. Dat de rechter tot op heden in het voordeel van het immokantoor heeft geoordeeld evenmin. ‘Er is maar pas een uitspraak als er een definitieve uitspraak is. We verwachten ook binnenkort het verdict van de klacht die we bij de Koepel van vastgoedmakelaars heben neergelegd. Ons beleid terzake werpt intussen ook zijn vruchten af. Het werkt duidelijk ontradend ten opzichte van allerlei perverse verkoopstechnieken. Er zijn veel minder klachten sindsdien.’

Jurgen Leukemans begrijpt het nog steeds niet. ‘Wij worden totaal onterecht in een slecht daglicht gesteld’, vindt hij. ‘Er zijn in dat pand vier gasmeters, vijf elektriciteitsmeters en vijf brievenbussen aanwezig. Zij kunnen op geen enkele manier aantonen dat het hier maar om een ééngezinswoning gaat en dat heeft ook de rechter zo beoordeeld.’

‘Wij zijn geen bedriegers. Dit is onze eerste klacht in 18 jaar en ze is nergens op gebaseerd. Het is duidelijk dat men zich toen heeft willen profileren voor de verkiezingen. Dat dit moet blijven duren hoewel we al twee keer in het gelijk zijn gesteld snap ik niet. Het is erg dat ze niet willen toegeven dat ze een fout hebben gemaakt.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise