Sikh-tempel terug open

De opgelegde sluiting van de Sikh-tempel ‘Guru Nanak Sahib’ in de Lange Molenstraat is voorbij. Burgemeester Hante Bonte (Sp.a) zag zich in oktober verplicht de tempel te sluiten naar aanleiding van verschillende vaststelliingen die overduidelijk wezen op mensensmokkel. Sindsdien bleef de tempel gesloten. Stad Vilvoorde en de Sikhgemeenschap slaan nu handen in elkaar om mensensmokkel aan te pakken. De tempel zal voortaan wel tussen 20 en 7 uur gesloten zijn.

In oktober werden 11 Indische mensen – waaronder één minderjarige- die illegaal in ons land verbleven, aangetroffen in de Parmentierloods aan de Houtkaai. Dat maakt voor dit jaar al een totaal van 23 illegale Indiërs waartegen proces-verbaal werd opgesteld. Zij frequenteerden allemaal de Sikh-tempel waar ze ook gratis eten kregen. Deze vaststellingen volgden minder dan één jaar na een veroordeling van een reeks verantwoordelijken voor mensensmokkel van Indische mensen zonder verblijfspapieren die via Vilvoorde begeleid werden naar Engeland. 11 mensen werden toen veroordeeld voor in totaal 54 jaar en 6 maanden effectieve gevangenisstraf en 23.000 euro boete. Tijdens deze rechtszaak werd ook duidelijk dat dit crimineel netwerk gebruik maakte van enerzijds de Sikh-tempel en anderzijds de site Parmentier (de zogenaamde ‘Factory’) aan de Houtkaai.

De nieuwe arrestaties in oktober waren voor Bonte dan ook aanleiding om meteen drastisch in te grijpen. Na een maand was er van een heropening op 21 november echter nog geen sprake. “Er zijn aanwijzingen dat het netwerk van illegale mensenhandel en -smokkel zich heeft hersteld en dus is een heropening voorlopig niet aan de orde”, klonk het. De sluiting werd nog eens met een paar weken verlengd. Tot nu dus.

Het Vilvoords stadsbestuur, de politie van de zone VIMA en de vertegenwoordigers van de Sikhtempel kwamen gisteren opnieuw samen om de situatie in en rond de Sikhtempel te bespreken. Deze bijeenkomst kwam er nadat de burgemeester en de politiediensten eerder deze week op inititiatief van Staatssecretaris Theo Franken (N-VA) hierover overleg had met de dienst vreemdelingenzaken, Fedasil en de gerechtelijke diensten.

“Alle partijen hebben nu een samenwerkingsovereenkomst gesloten die er toe moet leiden dat de Vilvoordse tempel niet langer fungeert als magneet voor mensensmokkel en illegale activiteiten”, licht burgemeester Bonte toe. “De samenwerkingsovereenkomst voorziet dat de tempel opnieuw in gebruik kan worden genomen maar in de toekomst tussen 20 uur en 7 uur ‘s morgens zal gesloten blijven. Dat is een essentieel onderdeel want daardoor verdwijnt de ‘aantrekking’ die er was door de mogelijkheid tot overnachting en het feit dat mensen er dag en nacht konden opgehaald en afgezet worden.”

Daarbij zal ook steeds duidelijk zijn wie er in de tempel de verantwoordelijkheid draagt. “De politiediensten zullen met een zekere regelmaat identiteitscontroles houden in de omgeving van de tempel terwijl de verantwoordelijken van de tempel zich engageren om elke indicatie van illegaliteit of smokkel direct zal worden gemeld aan de politiediensten.” Verder spraken alle partijen af om voortaan éénmaal per trimester te overleggen.

 

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise