Sien Eggers opent mee nieuwe diabeteskliniek

Het AZ Jan Portaels heeft gisteren zijn eigen diabeteskliniek geopend. Deze splinternieuwe ‘alles-onder-een-dak’-formule komt tegemoet aan alle basisnoden van de diabetespatiënten.

In België lijdt 1 op de 12 inwoners aan de aandoening. ‘We kunnen gerust spreken van een diabetesepidemie’, zegt coördinator Vera Vertessen. ‘Er is dan ook in onze regio nood aan verdere uitbreiding van de gespecialiseerde zorg, nieuwe behandelingstechnieken én een grotere capaciteit.’

Suikerziekte is wereldwijd aan een opmars bezig, ook bij ons. De diabeteskliniek speelt dan ook in op een hoge nood. ‘Om het geheel aan zorgen zoveel mogelijk te centraliseren werd daarom gekozen voor een uniek concept’, legt diabetescoördinator Vera Vertessen uit.

‘Een verouderde en leegstaande ziekenhuisafdeling werd omgetoverd tot een ruime, toegankelijke kliniek, waar een dertienkoppig gespecialiseerd team van diabetologen, diabeteseducatoren, diëtisten, wondzorgverpleegkundigen en administratieve medewerkers de diabetespatiënt opvangt.’

Bij het ontwerp van de kliniek, uitgebouwd over twee verdiepen, is er rekening gehouden met zichtbaarheid en bereikbaarheid. ‘De nieuwe kliniek bevindt zich links van de hoofdingang van het ziekenhuis en onze patiënten hoeven dus niet het hele ziekenhuis te doorkruisen op weg naar hun raadplegingen. Niet alleen kan de patiënt in de diabeteskliniek op een multidisciplinaire manier worden opgevangen, daarenboven ligt de kliniek vlakbij de raadplegingen van bijvoorbeeld oogartsen en cardiologen, waar de diabetespatiënten jaarlijks een aantal bijkomende onderzoeken bij nodig hebben.’

Ook de snelle opvang van doorverwezen nieuwe diabetespatiënten is cruciaal. ‘Daarom werden aparte consultaties voor nieuwe patiënten voorzien en streeft het centrum ernaar elke nieuwe doorverwezen diabetespatiënt binnen de vijf werkdagen te kunnen ontvangen.’ Een optimale samenwerking met ‘de eerste lijn’, met name huisartsen, diëtisten, podologen en andere hulpverleners ziet het team ook als een prioriteit. Bovendien beoogt de nieuwe diabeteskliniek een verdubbeling van de behandelingscapaciteit. De kliniek zal zo’n 50 patiënten per dag begeleiden.

Patiënten kunnen er onder andere terecht voor een dokters-, diabetes- en pompconsultatie en/of dieetadvies. Ook zijn er specifieke consultaties zoals ‘Diabetes en zwangerschap’, ‘Consultatie schildklieraandoeningen’ , ‘Diabetes bij adolescenten’, en ‘Obesitas’. Er worden tevens groepssessies georganiseerd waarbij de technische aspecten van diabetes worden toegelicht (gebruik meter en insulinepen).

Actrice Sien Eggers is meter van de diabeteskliniek van AZ Jan Portaels. Weliswaar uit sympathie want zelf heeft ze geen diabetes.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...