Met de kajak over Adriatische Zee

Vilvoordenaar Stef Lerner (49) heeft een geweldige solo-kajaktocht over de Adriatische Zee achter de rug.

Hij is vertrokken in Italië, heeft onderweg verschillende eilanden aangedaan om uiteindelijk aan te komen in Dubrovnik (Kroatië). Goed voor in totaal 350 kilometer in de zeekajak.

‘Tussen de eilanden Pianosa en Plagruza was de oversteek het lastigst’, vertelt Lerner.

‘Die was ruim 49 kilometer lang. Ik heb twee uur zware tegenwind gehad. Ik dacht net op te geven toen de wind plots ging liggen. Dan is het echter wel beginnen regenen en de zichtbaarheid daalde zeer snel.’

Hachelijk avontuur

Het gevolg was een wel zeer hachelijk avontuur.

‘Ik hoorde motorgeluid van een schip maar zag helemaal niks door de kijker. Ik zag uiteindelijk dat er een schip achter mij passeerde.’

‘Wat ik pas even later opmerkte was dat er een tweede schip parallel met het andere recht op mij afkwam. Ik heb toen even een spurtje getrokken (lacht).’

Maar met dat ene verschiet-moment was de kous nog niet af.

‘Plots kwam er ook nog een derde schip op mij af. Ik heb toen een paar vuurpijlen afgeschoten en ben net tussen het tweede en derde schip doorgeraakt. Ik was op het slechte moment op de slechte plaats want die schepen kunnen uiteraard niet snel echt manouvreren.’

Niet aan proefstuk toe

Stef Lerner is uiteraard niet aan zijn proefstuk toe als het op kajakken aankomt.

‘Ik ben al 10 jaar bezig met zeekajakken. Ik train wekelijks op de vaart in Willebroek. Zo heb ik ook al eens de oversteek naar de Waddeneilanden gemaakt.’

‘Tijdens een symposium over kajakken heb ik wat inspiratie opgedaan. Ik heb de kaart van Europa erbij genomen en dacht: ‘Dat is misschien nog niet gedaan’ (lacht).’

Fysiek valt het voor de goed getrainde Lerner allemaal mee.

‘Die langste oversteek duurde 8 uur. Mijn zitvlak deed weliswaar geweldig veel pijn maar van mijn armen en schouders had ik weinig last.’

‘Het is vooral psychologisch zwaar. Je ziet bij je vertrek dat eilandje achter je verdwijnen en je zit vervolgens uren te peddelen zonder dat je iets voor je ziet buiten water. Op de duur vraag je je af of dat wel de goede kant opgaat… (lacht)’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise