Euroblan-gebouw onder sloophamer

De effectieve sloop van het voormalige Euroblan-gebouw in de wijk Broek is begonnen. Dit is een volgende stap in de ontwikkeling van het nieuwe stadsdeel ‘4 Fonteinen’.

De verlaten oude wasserij maakt plaats voor een nieuwe stadswijk die in totaal 950 wooneenheden zal omvatten. ‘4 Fonteinen’ maakt deel uit van ‘Watersite’, het grote stadsvernieuwingsproject in Vilvoorde.

De voormalige Euroblan-site maakt deel uit van ‘4 Fonteinen’, een nieuwe stadswijk tussen het kanaal, de Zenne en de Schaarbeeklei. In totaal gaat het om 13 hectare oud industrieel gebied dat een nieuwe invulling krijgt.

Centraal komt een nieuw plein (het Broekplein) met een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het Zeekanaal dat de nieuwe wijk zal verbinden met het Park 3 Fonteinen.

Blanchisserie des Trois Fontaines

De voormalige Euroblan-gebouwen dateren van 1953. De voorloper van Euroblan was ‘Blanchisserie des Trois Fontaines’. Vanaf 1973 nam Euroblan de wasserij-activiteiten over, tot in 2001, toen Initial Textiles de wasserij verder uitbaatte. Sinds de stopzetting van de industriĂ«le activiteiten in 2010 staat het gebouw leeg.

Het spreekt voor zich dat de sloop van het industrieel pand op de hoek van de Sluisstraat met de Steenkaai een stevige impact zal hebben op het uitzicht van de stad. Na een eerste week van interne ontmanteling worden ook de buitenmuren neergehaald. De volledige sloop neemt ongeveer 28 werkdagen in beslag, en zal dus tot begin oktober duren.

Kruitfabriek

Met de afbraak wordt dus plaats gemaakt voor een nieuwe woonwijk tussen Zenne en kanaal. Naast de voormalige Euroblan-site starten binnenkort de werken aan het eerste bouwproject in 4 Fonteinen, met name ’T Sas, een nieuwbouw met 138 appartementen.

In afwachting van ontwikkeling zal het braakliggend terrein een aangename tijdelijke invulling krijgen aansluitend op het WDP gebouw, de Kruitfabriek.

‘Met deze sloop wordt een nieuwe belangrijke stap gezet in de reconversie van onze stad van oude industriestad naar moderne woonstad aan het water’, stelt burgemeester Hans Bonte.

4 Fonteinen is een partnerschap tussen de private projectontwikkelaars PSR Brownfield Developers en Matexi Group en de publieke partners Stad Vilvoorde en Waterwegen en Zeekanaal.

De hele zone maakt deel uit van het Watersite-project, de reconversie van 100 hectare oude industriezone langs het Zeekanaal tussen Vilvoorde en de grens met Brussel.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise