Politie en justitie onder één dak

De politierechtbank, de lokale politie en het vredegerecht krijgen een gezamenlijk nieuw onderkomen die de huidige gebrekkige infrastructuur moet vervangen. Het stadsbestuur, de politiezone Vilvoorde-Machelen en de federale overheid hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

Jaarlijks worden er door de politierechtbank van Vilvoorde, een van de grootste in Vlaanderen, tot 17.500 zaken behandeld en daarbovenop nog eens een 3.000 door het vredegerecht. Het gebouw kampt echter met plaatsgebrek en het is niet aangepast voor mindervaliden. Bovendien zijn er een aantal prangende veiligheidspunten en bouw- en isolatiegebreken door de ouderdom van het gebouw. “Ik moet vaak vonnissen uitspreken over woningen die niet bewoonbaar zijn terwijl we zelf in dit krakkemikkige pand zitten. Dat voelt hypocriet aan”, zegt vrederechter Gilbert Putteman. “Het is voor vele mensen vaak nochtans de enige keer dat ze in hun leven in contact komen met Justitie. Jammer dat het dan op deze manier moet gebeuren in een sterk verouderd en muf gebouw.”

Ook het gebouw van de politiediensten in de Zennelaan kampt door de forse uitbreiding van het politiekorps met een aantal knelpunten. “Het acuut plaatsgebrek vormt het grootste probleem”, zegt korpschef Frits Coenen. “Zo stapelen de containers met kantoorunits van de recherchediensten zich op. Het cellencomplex en het sanitair zijn ook verouderd.”

Een formule van ‘co-housing’ zien alle instanties zitten. “Dit kan eenieders werking versterken wat kan resulteren in een meerwaarde in de dienstverlening”, zegt burgemeester Hans Bonte. “Sleutelwoorden voor een nieuwe locatie zijn een vlotte bereikbaarheid, voldoende ruimte voor meer dan 200 personeelsleden, 90 werkplekken, 25 individuele kantoren, diverse facilitaire ruimtes en uitgebreide parking. De totaal gewenste oppervlakte voor alle diensten is 5.430 m².”

De verschillende partners bereikten een akkoord om een haalbaarheidsstudie aan te vatten. Die moet ten laatste tegen 2015 afgerond zijn. In afwachting wordt een tijdelijke locatie gezocht om de politierechtbank en het vredegerecht in onder te brengen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise