'Vredegerecht Vilvoorde in zeer slechte staat'

Het vredegerecht in de Bolwerkstraat is zodanig afgeleefd dat vrederechter Gilbert Putteman zich grote zorgen maak over de veiligheid.

‘De duizenden dossiers in het archief op de zolderverdieping worden zoveel mogelijk tegen de muren gestapeld omdat we anders vrezen dat de houten vloeren het gewicht niet zullen houden.’

Mindervaliden moeten dan weer naar boven gedragen worden bij gebrek aan een lift. Putteman vestigt zijn hoop op het stadsbestuur om een oplossing te bieden.

Verschillende vredegerechten in de rand klagen over de slechte staat van hun gebouwen. Zo ook in Vilvoorde waar vredegerecht en politierechtbank samenhuizen.

‘Dit gebouw is totaal afgeleefd’, legt vrederechter Gilbert Putteman uit terwijl hij ons rondleidt.. ‘We zitten hier met een levend archief van een van de grootste politierechtbanken van het jaar, goed voor 20.000 dossiers op een jaar.’

‘Tel daarbij ook nog 3.000 dossiers van het vredegerecht. Die worden allemaal op de zolder gestockeerd. Tien jaar lang moeten we die bewaren. Je moet hier praktisch over de dozen kruipen. Dat zijn duizenden kilo’s.’

Vragen bij stabiliteit

Putteman heeft dan ook grote vraagtekens bij de stabiliteit. ‘Het gebouw is denk ik 150 jaar oud met houten vloeren die dat gewicht niet meer aankunnen. De ingenieurs van de Regie der Gebouwen hebben ons aangeraden zoveel mogelijk tegen de muren te stapelen en niet in het midden. Ik leid daaruit af dat het niet veilig is.’

‘Nochtans werken hieronder werken de mensen van de griffie. Het personeel begint dan ook te morren. Ik geef toe: ik heb moeite om de gemoederen te bedaren.’

Ook stukken van het plafond komen zomaar los in de ‘archiefruimte’ zelf. ‘Het regent hier zeker binnen. Een degelijk onderkomen zou toch wel mogen voor een rechtbank die tenminste geld opbrengt…’

Ook de toegankelijkheid is een huizenhoog probleem. ‘Hier worden op de politierechtbank ook dodelijke ongevallen met zwaargewonden behandeld’, vervolgt Putteman. ‘Mindervaliden moeten echter naar boven gedragen worden. Of er moet een tafeltje beneden in de gang geplaatst worden waar ze hun dossier kunnen inkijken…’

Asbest in panelen

De zittingzaal zelf ziet er op het eerste gezicht degelijk uit. ‘Maar de panelen zitten vol asbest. Weliswaar in ‘vaste’ vorm zegt men en dus is er geen gevaar. Maar in een hoek hebben we al wat moeten bijplakken.’

‘Ook de verwarmingsinstallatie is prehistorisch. Ook daar zijn asbestelementen in verwerkt. Die zijn omgeven door… windsels. Zolang het niet loskomt kan dat ook zogezegd geen kwaad.’

Men heeft de vredegerechten veel te lang verwaarloosd, vindt Putteman. ‘En nu krijgt men de boemerang overal in het gezicht. Het absurde is dat ik moet vonnissen maken voor huisjesmelkers en andere huiseigenaars omdat hun woningen op allerlei vlakken niet conform is. Moest de inspectie hier echter eens komen kijken…’

WC-papier

Een hele lading WC-papier valt wel op. ‘Dat hebben we wel nog gekregen van Justitie. Met de acute boodschap dat we er wel een jaar mee verder moeten (lacht).’

Toch ziet Putteman ook een lichtpuntje. ‘Er is een nieuwe dynamiek in het dossier. De stad lijkt zich voor onze kar te spannen. Er werd zopas op het college een haalbaarheidsstudie goedgekeurd voor de komst van een nieuw gebouw. Dat alles in overleg met de Regie der Gebouwen.’

‘De politierechtbank, vredegerecht en het politiekorps zouden daarin ondergebracht worden. We zijn er nog niet maar dat is toch al iets…’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise