Freinetschool De Zwierezwaai bouwt in domein Horteco

De Vilvoordse Freinetschool De Zwierezwaai start midden april op het domein van de tuinbouwschool KTA Horteco aan de Bavaylei met de realisatie van een verbouwing en een aanbouw.

Het gaat om een investering van 2,35 miljoen euro, waarvan een deel afkomstig is uit het Vlaamse geld voor de capaciteitsuitbreiding van het onderwijs in Vilvoorde.

Momenteel is deze basisschool van het GO!-onderwijs nog tijdelijk gehuisvest in een gebouw op de Asiat-site in Vilvoorde.

In het domein van de tuinbouwschool wordt het gelijkvloers en de eerste verdieping van het voormalige internaat omgebouwd tot een volledig nieuwe Freinetschool.

Er is intussen een bouwvergunning, een definitief ontwerp – door het architectenbureau Verret uit Schilde – en het project bevindt zich op het einde van de aanbestedingsfase.

De ingebruikname van het nieuwe schoolgebouw is gepland voor 1 september 2015.

Er werd vanuit de Freinetvisie geopteerd voor een schoolgebouw met ruime kleuterklassen die uitgeven op een gezamenlijke patio zodat er klasoverstijgend gewerkt kan worden. Iedere kleuterklas geeft uit op deze met daglicht verlichte patio.

De lagere school krijgt klassen op de eerste verdieping. Die geven eveneens uit op een multifunctionele ruimte met mediatheek, waar de leerlingen aan de slag kunnen voor een onderzoek.

Polyvalente zaal

Naast het bestaande gebouw komt een polyvalente zaal voor de turnlessen en het tweewekelijkse forum, een moment waarop alle kinderen – kleuters en lagere – aan elkaar tonen wat ze de voorbije weken leerden. Ook ouders worden hierop uitgenodigd.

De overtollige grond die de graafwerkzaamheden met zich meebrengen wordt gebruikt om een mini-amfitheater te bouwen op de speelplaats. De speelplaats krijgt ook een groenzone met klimbomen.

De totale oppervlakte van het schoolgebouw bedraagt 1.780 m2, plus een speelplaats van ongeveer duizend vierkante meter.