MAI Opwijk ontvangt label van Mantelzorgvriendelijke school

MAI Opwijk is de eerste school in de regio en nog maar de 2de BUSO school in Vlaanderen die het label van Mantelzorgvriendelijke school ontvangen heeft. Die award werd uigereikt op vrijdag 21 juni.

Terzelfdertijd werden ook alle inspanningen van de school toegelicht en die zullen worden opgenomen in een lerend netwerk van “mantelzorgvriendelijke” scholen. De school mag daar terecht trots op zijn. “Hopelijk volgen nog heel wat andere scholen ons voorbeeld ter ondersteuning van de jonge mantelzorgers,” klinkt het bij de stuurgroep MAI Opwijk. 

Directeur Hilde Aelbrecht: “Ik ben zelf acht jaar mantelzorger geweest. Het was hard, maar ‘zorgen’ voor iemand dat je dierbaar is, moet je gewoonweg doen. Ik had het geluk dat het MAI-team net als mijn omgeving begripvol was.

Plots bracht het mij tot inzicht dat er binnen onze school ook veel jonge mantelzorgers zijn. Waarom komt een jongere elke dag of gedurende een bepaalde periode te laat? Waarom is iemand plots onverzorgd of vermoeid? Toen kwam het project mantelzorgvriendelijke school binnen waaien. Tijd voor het GOK team om te detecteren wie deze jonge mantelzorgers zijn en het taboe te doorbreken.

En dat was een verrassende constatatie. We zijn doorheen het project met de school gegroeid naar een dialoog tussen school en leerling, school en ouders. De zorg van de zorg wegnemen is een enorme stap geweest. Voor mij was het al voldoende om te weten wie ze zijn, het onderwerp bespreekbaar te maken en onze visie…met aandacht voor ieder kind, waar te maken.

Maar Samana en het GOK team gingen nog verder. Er werden allerlei activiteiten georganiseerd zodat niet alleen die mantelzorger maar iedereen gelukkig kan zijn op school. Even niet moeten nadenken over het financiële aspect dat steeds verbonden is aan een activiteit, maar vooral de dialoog tussen leerling en leraar/school was heel waardevol. Ik dank Samana en ons GOK team om met ons op weg te gaan. Aan ons om dit nu verder te zetten en dit project als rode draad te gebruiken binnen onze schoolwerking

Wij, de maatschappij mag de jonge mantelzorger niet uit het oog verliezen. Wij moeten met het hele MAI team blijven open staan voor signalen…dat maakt pas van ons een mantelzorgvriendelijke school!” (eb)

De bijgevoegde foto’s zijn van Fotografie Cnapelinckx.

Topartikels bij Goeiedag.be