Boeren laten zich horen en zien bij komst van Theo Francken in Merchtem

Het was niet vertrouwde verlichte tractorparade die Peizegem aandeed op woensdagavond 28 februari, maar wel een protestparade van de boeren. N-VA Merchtem had Theo Francken uitgenodigd voor een lezing in de parochiezaal in Peizegem. De boeren zagen hier hun kans om de N-VA-er eens goed hun gedacht te komen zeggen. Tientallen tractoren donderden richting Peizegem.

Die avond bleek nog maar eens hoe goed de land- en tuinbouwers zich kunnen organiseren. Op een paar uur tijd was alles in kannen en kruiken en rond 19 uur denderde de karavaan zware trekkers het centrum van Peizegem binnen. In een mum van tijd was er geen doorkomen meer aan. Zij die graag tractoren bewonderen kregen daar waar voor hun geld. En het waren er veel!

De boeren zelf waren goed geëquipeerd! Een barbecue, drank, een vuurkorf, voetzoekers, vuurwerk en een rijdende discobar, alles was aanwezig. Ook de politie was er. In een zijstraat stond zelfs een waterkanon en extra mankracht.

En dan was het wachten op Theo. Reinhoud De Bosscher, kopman van de Merchtemse N-VA voor de volgende verkiezingen, had al laten verstaan dat het Kamerlid en burgemeester van Lubbeek, in dialoog zou gaan met de boeren. En zo gebeurde het ook. Hij werd veilig tot aan de zaal geloodst en buiten mochten de boeren hun grieven uiten.

Francken was niet onder de indruk van die grote bende. Hij heeft blijkbaar al voor hetere vuren gestaan. Er vielen soms harde woorden en wat verwijten, maar verder bleef het beleefd. Na meer dan een halfuur een spervuur aan vragen getrotseerd te hebben mocht Francken beginnen aan dat waarvoor hij gekomen was. De zaal, die zat goed vol! (eb)

Topartikels bij Goeiedag.be