Asse en Lennik krijgen eigen OverKop-huis

Er komen twee nieuwe OverKop-huizen in onze regio, namelijk in Asse en Lennik. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits beslist. Een OverKop-huis is een ontmoetingsplek waar jongeren tot 25 jaar gewoon binnen en buiten kunnen lopen en allerlei ontspannende activiteiten doen.

Vandaag zijn er 38 OverKop-huizen in Vlaanderen maar Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) besliste om dat aantal fors op te trekken. Een OverKop-huis is een ontmoetingsplek waar jongeren tot 25 jaar gewoon binnen en buiten kunnen lopen en allerlei ontspannende activiteiten doen. Wanneer ze daar nood aan hebben of zich even wat minder voelen, vinden ze er in de eerste plaats een luisterend oor. 

De eerste vijf OverKop-huizen werden opgericht naar aanleiding van de Rode Neuzen Dag-actie in 2016 die meer aandacht vroeg voor jongeren met psychische problemen. In Vlaams-Brabant zijn er vandaag al bestaande OverKop-huizen in Vilvoorde, Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Tienen. Het OverKop-huis in Aarschot is momenteel nog in opbouw. Vrijdag kondigde minister Crevits aan dat er in onze provincie nog vier bijkomen: in Leuven, Lennik, Asse en Haacht of Keerbergen.

“Enkele jaren geleden waren er nog vijf huizen, dit jaar zal Vlaanderen 61 OverKop-huizen tellen, waarvan negen in Vlaams-Brabant. De bedoeling is dat de nieuwe OverKop-huizen al dit jaar hun werking starten”, zegt minister Crevits. “Dankzij de uitbreiding creëren we sterke netwerken van professionals, waarbij jongeren dicht bij huis met hun zorgen terecht kunnen. Het zijn laagdrempelige, informele ontmoetingsplekken waar jongeren ongedwongen kunnen binnenwandelen voor een goed gesprek.”

In de eerste plaats zijn de OverKop-huizen fysieke plaatsen waar er ruimte is voor vrije tijd, ontspanning en ontmoeting tussen jongeren. In ongedwongen sfeer kunnen jongeren er in gesprek gaan met elkaar of met medewerkers over hoe ze zich voelen. Als jongeren meer gespecialiseerde hulp nodig hebben, dan kan er vanuit OverKop vlot bijgeschakeld worden. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een gesprek met een psycholoog die hiervoor naar het OverKop-huis komt. In sommige OverKop-huizen kunnen jongeren die moeilijk toegang vinden tot de arbeidsmarkt, ook advies en begeleiding krijgen.  De ondersteuning is volledig kosteloos.

“Doordat jongeren bij OverKop ook gewoon in hun vrije tijd samenkomen, maakt het de stap naar professionele ondersteuning veel kleiner. Op die manier bereiken we hen beter. Jaarlijks komen er duizenden jongeren over de vloer. Met deze uitbreiding willen we het mentaal welzijn van onze jongeren in Vlaanderen verder versterken. Want je goed in je vel voelen, is de basis van alles.”

Wanneer de OverKop-huizen in Asse en Lennik effectief de deuren openen, is nog niet duidelijk. Wel raakte al bekend dat het OverKop-huis in Asse in de nieuwe Zellikse vrijetijdssite ‘t Gezel gevestigd zal zijn, in Lennik viel de keuze op het pand in Frans Van der Steenstraat 6. “Het is aan het OverKopnetwerk om samen met onder meer het lokale bestuur van de gemeente, lokale jeugd(welzijns)partners, CAW, … het huis vorm te geven en uit te bouwen”, klinkt het.

Topartikels bij Goeiedag.be