De wateroverlast lijkt op de meeste plaatsen onder controle. Maar het is nog niet gedaan met de regen: na enkele buien vanochtend in de oostelijke landshelft wordt het eerst even droger, tot er vanavond een nieuwe regenzone over ons land trekt.
In de namiddag neemt de bewolking wel opnieuw toe vanaf de Franse grens, wat de nadering van een nieuwe regenzone aanduidt. Vanavond en vannacht wordt het opnieuw overal zwaarbewolkt tot betrokken en trekt een nieuwe actieve regenzone over het land. Het lijkt erop dat de meeste neerslag bestemd is voor het westen en het noorden van het land (10 tot 20 l/m²). Er zijn rukwinden mogelijk tot 60 km/h en aan zee tot 70 km/h. Tijdens het weekend blijft het op de meeste plaatsen droog.
UPDATE 04/01/24
Volgens gouverneur Jan Spooren bevindt het zwaartepunt van de wateroverlast in Vlaams-Brabant zich op dit moment in Londerzeel en Affligem. In Affligem stonden sinds dinsdag verschillende huizen blank. Tien gezinnen leefden er noodgedwongen op de eerste verdieping. Vandaag kwam er wel voorzichtig goed nieuws. “Het waterpeil aan de Bellemolen is intussen al tien centimeter gezakt”, laat Affligems burgemeester Walter De Donder (CD&V) weten.
Ook in Londerzeel kwamen verschillende straten blank te staan door de vele regenval. Daar kwamen woensdagavond nog een aantal straten bij door een nieuwe wolkbreuk boven Londerzeel Sint-Jozef.
In Liedekerke was de omgeving rond het station volledig omgeven door water. Het station werd daardoor woensdagavond niet bediend. In de loop van de namiddag leek de toestand zich wel te stabiliseren. Het water trekt er stilaan weg. Terwijl de Affligemsestraat ter hoogte van het station nog altijd onderbroken is door wateroverlast, is de nabijgelegen Nijverheidszone Begijnenmeers opnieuw toegankelijk. Hierdoor kon ook de N208 opnieuw worden opengesteld. “De N206, de weg tussen het op- en afrittencomplex van Affligem en de rotonde aan het station, is terug open”, zegt burgemeester Steven Van Linthout (CD&V). “Verkeer kan wel enkel van en naar Denderleeuw. ”Maar ook hier blijven ze waakzaam. “We moeten afwachten wat het water uit Wallonië en eventuele nieuwe buien ons nog brengen”, aldus burgemeester Steven Van Linthout (CD&V).
In Lennik, waar de situatie even kritiek was, evolueert de waterstand eveneens gunstig. De gemeente blijft wel zandzakken ter beschikking stellen. “Afgelopen nacht werd op regelmatige basis controle uitgevoerd op de kritieke plekken langsheen de Molenbeek en Diepenbroekbeek. Hoewel de waterstand gunstig evolueert, blijven we ook vandaag alles monitoren”, aldus het gemeentebestuur.
De toestand rond de rivier de Mark in Herne en Galmaarden normaliseert ook sinds donderdagochtend. De rivier trok zich opnieuw terug in eigen bedding. Ook het geëvacueerde echtpaar in de Watermolenstraat in Galmaarden kon reeds naar huis terugkeren