Gratis calculatietool helpt kandidaat-renoveerders uit Halle-Vilvoorde met berekenen financiële haalbaarheid

Via een handige calculatietool van Energiehuis 3Wplus kunnen kandidaat-renoveerders van binnen en buiten Halle-Vilvoorde eenvoudig berekenen of hun lening financieel haalbaar is. Wie eraan denkt om zijn pand sociaal te verhuren, krijgt in een oogopslag te zien wat de maandelijkse opbrengst is.

Wie zijn woning wil renoveren, kan haast niet anders dan een lening aangaan. Alleen is het niet altijd gemakkelijk om in te schatten of die investering financieel haalbaar is. Daarom ontwikkelde Energiehuis 3Wplus, actief in de 35 gemeenten van Halle-Vilvoorde, een handige calculatietool waarmee kandidaat-renoveerders kunnen berekenen hoeveel ze maandelijks moeten afbetalen. 

Als gebruiker hoef je enkel onder meer de geschatte renovatiekost, het bedrag dat je mogelijks kan lenen en enkele andere gegevens in te voeren. Ook al de mogelijk beschikbare leningen staan opgelijst, met de nodige uitleg erbij. De calculatietool is ook een handig hulpmiddel voor wie overweegt om een pand te renoveren om dan sociaal te verhuren. Hij geeft onder meer aan welke premies en leningen voorhanden zijn, hoeveel de mogelijke huurinkomsten zijn en wat je iedere maand overhoudt.

Energiehuis 3Wplus hoopt dat vele kandidaat-renoveerders uit Halle-Vilvoorde maar ook daarbuiten de calculatietool gebruiken. “Iedereen met renovatieplannen kan er snel mee berekenen hoeveel de maandelijkse leningslast bedraagt”, zegt projectverantwoordelijke Ine Renson. “Dat is de beste manier om te weten of een investering haalbaar is of niet. Blijkt dat niet het geval, kan je vlot simuleren hoe dat wel zou lukken door bijvoorbeeld minder te lenen of een bepaalde renovatie uit te stellen.”

De tool kan eigenaars van leegstaande panden aanzetten om te renoveren en sociaal te verhuren. “Je kan ermee zien dat de investeringen doorgaans gedekt worden door de huurinkomsten”, zegt Renson. “In plaats van een leegstaand pand waarvoor leegstandsbelasting betaald moet worden, krijgen eigenaars een energiezuinige woning die een pak meer waard is.”

De calculatietool is te raadplegen via energiehuis.3wplus.be/calculatietool

Topartikels bij Goeiedag.be