Extra politie controles tijdens “Weekend zonder alcohol en drugs achter het stuur”

Vanaf vanavond 18 uur tot maandagochtend 6 uur controleert de politie extra op alcohol en drugs in het verkeer. De actie “Weekend zonder alcohol en drugs achter het stuur” wordt al voor de 16e keer georganiseerd. Bij de vorige editie bleken 1,62 procent van de gecontroleerde bestuurders onder invloed van alcohol.

De bedoeling van de actie is meer sensibiliseren dan beboeten, zegt de politie. “Dat is ook de reden waarom we de actie op voorhand aankondigen. Zo kunnen mensen op zoek gaan naar een BOB of een ander alternatief”, zegt An Berger van de Federale Politie. Bij de vorige editie, midden januari, blies 1,62 procent van de bijna 48.000 gecontroleerde bestuurders positief. In juni 2022 was dat 2,15 procent. Toch blijven extra preventie en controles nodig: “Uit de cijfers van verkeersinstituut Vias blijkt dat elk jaar ongeveer 4.000 letselongevallen te linken zijn aan rijden onder invloed. Dat is echt te veel”, zegt An Berger.

Topartikels bij Goeiedag.be