Cannabisplantage of drugslabo kan je voortaan anoniem melden

Na Limburg en Antwerpen krijgt ook Vlaams-Brabant een anoniem drugsmeldpunt. “Illegale drugsproductie is ook in Vlaams-Brabant een stijgend fenomeen dat tot gevaarlijke situaties kan leiden”, klinkt het. “Denk aan woningbranden door een cannabisplantage of spelende kinderen die chemisch drugsafval ontdekken. De productie van drugs brengt nare gevolgen met zich mee. Een eenvoudige melding van een verdachte situatie draagt misschien bij tot het succesvol afronden van een grootschalig onderzoek.”

Vermoedens van een cannabisplantage, drugslabo of drugsafval kunnen voortaal anoniem gemeld worden op anoniemdrugsmeldpuntvlaamsbrabant.be. Het eerste meldpunt zag in 2019 het levenslicht in Limburg, waar tot half oktober 2020 in totaal 1.173 meldingen werden gedaan. Dat resulteerde in de ontdekking van 39 cannabisplantages en zes illegale labo’s waar synthetische drugs geproduceerd werden. In Antwerpen werd het meldpunt eind 2021 opgestart, met 271 meldingen in 2022 en 39 in de eerste weken van dit jaar. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) kondigde in februari al een nationale uitbreiding van de meldpunten aan.

Topartikels bij Goeiedag.be
Meer kort nieuws