Erfgoed Brabantse Kouters krijgt Vlaamse erkenning: “Al gestart met enkele pilootprojecten”

Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) heeft Erfgoed Brabantse Kouters, de nieuwe intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED) in het noordwesten van Vlaams-Brabant, erkend. De gemeenten Asse, Grimbergen, Kraainem, Machelen, Meise, Merchtem, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst bundelen hun krachten in deze nieuwe samenwerking.

“De erkenning is een beloning voor een sterk voorbereidend traject van twee jaar”, zegt een opgetogen voorzitter Jelle Mombaerts. “De gemeenten investeerden al in een intergemeentelijke samenwerking. Met de steun van Vlaanderen kunnen we nu het erfgoedbeleid verder uitbouwen in de regio. We zijn al gestart met enkele pilootprojecten en ondersteunen de aangesloten gemeenten met advies rond hun bouwkundig erfgoed. Het gebruik en de ontginning van Diegemse kalkzandsteen zetten we dit jaar in de kijker. Vanaf 2024 kunnen we in tandem met Regionaal Landschap Brabantse Kouters ook sterk inzetten op landschappelijk erfgoed.”

De Brabantse Kouters vormen één van de rijkste erfgoedregio’s van Vlaanderen: vanaf de Romeinse nederzettingen van Asse en Elewijt, over het middeleeuwse verleden van Vilvoorde, het parelsnoer van kasteeldomeinen en parken, de hoeves tot de industrialisering. “We willen dat rijke erfgoedverleden in de kijker zetten voor het brede publiek”, vertelt Grimbergs schepen en ondervoorzitter Karlijne Van Bree (Vernieuwing). “Erfgoed is immers ook het perfecte toeristische uithangbord voor een gemeente. Daarnaast heeft de IOED ook een loketfunctie voor de aangesloten gemeenten. De expertise en adviesverlening van de IOED versterkt het gemeentelijk beleid op het vlak van archeologisch, bouwkundig en landschappelijk erfgoed.”

“De nieuwe IOED is ontstaan uit een intensieve regionale samenwerking rond erfgoedzorg”, vult minister Diependaele aan. “Dat geeft de samenwerking een sterke startpositie en een stevig netwerk waarop ze kan steunen. Met boeiende acties rond vrijwilligerswerk en draagvlakvergroting sluiten de ambities mooi aan bij het Vlaamse onroerenderfgoedbeleid. In Vlaanderen laten nu al 74% van de gemeenten zich voor hun erfgoedbeleid ondersteunen door een IOED. Zo werken ze complementair aan het Vlaamse erfgoedbeleid dat uitgevoerd wordt door het agentschap Onroerend Erfgoed.”

Erfgoed Brabantse Kouters kwam er op initiatief van Regionaal Landschap Brabantse Kouters en zal er ook in de toekomst nauw mee samenwerken. Met haar twaalf gemeenten wordt dit de tweede grootste IOED in Vlaanderen. De Vlaamse erkenning gaat in vanaf 1 januari 2024.

Topartikels bij Goeiedag.be