Brussel-Opwijk luidt, met nog meer uitstraling, wielerseizoen in

Brussel-Opwijk is terug en het is alles behalve een copy-paste van de vorige edities, dat is Willy Van Mol van het organisatiecomité liet verstaan tijdens de officiële voorstelling van de koers op dinsdag 14 februari. Voor de 73ste editie lijkt het wel alsof de wedstrijd zich opnieuw heeft uitgevonden. Dit gaat Opwijk zeker nog meer op de kaart zetten als wielergemeente en ook voor meer uitstraling zorgen in het koerslandschap. “We willen dat iedereen de koers kan zien, proeven en meebeleven, kortom Brussel-Opwijk moet er voor iedereen zijn en niet in het minst voor de Opwijkenaren zelf,” aldus ex-renner en deel uitmakend van het BO-team,  Igor Van den Berghe.

Op 26 februari gaat er nu een dubbele Brussel-Opwijk door want naast de wedstrijd voor beloften U23 mannen zijn ook de elite-beloften bij de dames weer van de partij of het betere werk van België en Nederland in een interclubwedstrijd. “Onze herenwedstrijd maakt deel van de U23 Road Series en de jonge renners die aan de start komen, dat zijn de toppers van morgen. 25 teams zijn ingeschreven, bijna evenredig verdeeld tussen België en Nederland. Bij de vrouwen zijn dat er even veel maar hebben de Noorderburen de bovenhand met 17 ploegen! De Opwijkse Evy Van Aken debuteert als koersdirecteur bij deze laatste race.

“De koers blijft verankerd met Brussel en het startschot klinkt op de Heizel om 12.25 u voor de mannen en kwartier later voor de vrouwen. Dat kon niet anders want de Brusselse ring langer blokkeren was geen optie volgens de politie,” aldus Van Mol, die niet genoeg kon benadrukken hoe dankbaar de organisatie wel is over de samenwerking met gemeentebesturen en tal van andere betrokken partijen en instanties.

Brussel-Opwijk, dat is al lang geen “gewoon koerske” meer, doch een evenement dat draait rond een budget van om en bij de 25.000 euro. “Liefst 208 seingevers zijn nodig om alles in goede banen te leiden. Die hebben we gelukkig allemaal gevonden maar dat neemt ook een serieuze hap uit ons budget! De koers vermijdt deze keer het centrum van Merchtem en snijdt door Mollem – met medewerking van de scouts aldaar – om dan via Sleewagen-Drielindenbaan en Fort, terug richting Asse te slingeren. De aankomst op Heiveld is voor de dames voorzien rond 14.40u en voor de mannen rond 16.30u.

Aan de streep zal alles koers uitademen, zoveel is zeker. “We zijn ongelooflijk blij dat we in de GBS De Boot voor de eerste keer een “Brussel-Opwijk-kaffee” kunnen inrichten,” vervolgt Van den Berghe. “Iedereen zal daar van het gebeuren kunnen genieten. Al wie engszins koersminded is zal op die plaats kunnen genieten en zijn gading vinden. We gaan de zaal ook op die manier inkaderen en ondertussen kunnen de aanwezigen op groot scherm ook nog kijken naar Kuurne-Brussel-Kuurne.” Wees maar zeker, op 26 februari is de koers van Opwijk! (eb)

Topartikels bij Goeiedag.be