Actiegroep Leefbare Noordrand kan plannen voor duurzaam energiepark smaken

Actiegroep Leefbare Noordrand is ‘voorzichtig positief’ over de plannen voor een meer duurzame invulling van de (omgeving van de) site van Engie Electrabel in Vilvoorde.

Een woordvoerster van Engie Electrabel bevestigde zaterdag in deze krant dat er een onderzoek loopt om een batterijproject te ontwikkelen onder meer op de site van de gascentrale in Vilvoorde. Tegelijk wil de stad samen met de vier andere Sibelgasgemeenten werk maken van een duurzaam energiepark met zonnepanelen én windmolens in de omgeving. Burgemeester Hans Bonte (Vooruit) wil om dat mogelijk te maken af van wat hij ‘een verouderde regelgeving’ vanuit de luchthaven noemt.

Leefbare Noordrand reageert naar eigen zeggen ‘voorzichtig positief’. “De koerswijziging van Engie Electrabel bewijst dat een duurzaam alternatief voor de site in Vilvoorde geen sciencefiction is, maar een noodzakelijke schakel in het kader van de hernieuwbare energietransitie”, zegt woordvoerder Bart Leeman. “De afgelopen twee jaren zijn we erop blijven hameren dat de site en haar onmiddellijke omgeving ideaal gelegen is voor een project van windenergie. Wij zijn dan ook verheugd over deze plannen inzake groene stroomwinning én met ‘de bocht van Bonte’. In de huidige gas- en klimaatcrisis hebben geen tijd meer te verliezen om te kiezen voor eigen betaalbare energie, gezonde lucht en een beter klimaat.”

Leefbare Noordrand is een initiatief van inwoners uit Grimbergen, Vilvoorde en Zemst die zich verenigden tegen de bouw van een nieuwe industriële gascentrale op de locatie.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise