Gemeenten doven ‘s nachts nu toch het licht

Het werd een tijdje geleden al aangekondigd, maar vanaf 4 december zal de straatverlichting in Lennik, Ternat, Roosdaal, Liedekerke en Dilbeek, in samenwerking met netbeheerder Fluvius, van zondagavond tot en met donderdagavond tussen 23 en 5 uur gedoofd worden in het kader van energieloze nachten. Op vrijdag- en zaterdagavond blijft de verlichting branden. Het uitstel kwam er nadat het Agentschap Wegen en Verkeer bijkomende richtlijnen kreeg van minister Lydia Peeters. Daarop werd besloten op gevaarlijke kruispunten, aan rotondes en verkeerslichten de openbare verlichting niet te doven.

Nog andere gemeenten uit de regio (Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, Sint-Genesius-Rode en Linkebeek) doven in de nacht van 4 op 5 december de lichten.

Veel mensen leggen bij donker meteen de link naar gevaar. Het doven van de straatverlichting mag echter niet in verband gebracht worden met onveiligheid. Zo rijden automobilisten op donkere wegen trager, springen tegenliggers sneller in het oog en vallen inbrekers beter op door het gebrek aan andere lichtbronnen. Gemeente Lennik, Ternat, Roosdaal, Liedekerke en Dilbeek volgen de inbraakcijfers en het aantal verkeersongelukken nauw op in samenwerking met de lokale politie. Na de winter worden eveneens de gerealiseerde besparingen geëvalueerd.

Topartikels bij Goeiedag.be