Recreatie- en captatieverbod door blauwalgenbloei opgeheven

Het recreatie- en captatieverbod voor het insteekdok Grimbergen – Vilvoorde en het Zeekanaal Brussel-Schelde van Vilvoorde tot aan de sluis van Zemst is opgeheven. Begin vorige maand werd er blauwalgenbloei vastgesteld en op 18 juli werd het verbod ingesteld.

Blauwalgen komen vooral voor bij warm weer en in stilstaande wateren. Ze lijken op gewone algen, maar zijn feller van kleur. Bij het sterven van de blauwalgen komen er giftige stoffen (toxines) vrij, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. De Vlaamse Waterweg heeft nu laten weten dat uit analyseresultaten blijkt dat het microcystinegehalte in het insteekdok te Grimbergen – Vilvoorde en in het Zeekanaal Brussel-Schelde van Vilvoorde tot aan de sluis van Zemst onder de norm ligt (0.69 µg/L). Ook bij visuele controle werd geen blauwalgenbloei meer vastgesteld. Daarom werd er beslist om het recreatie- en captatieverbod op te heffen. Het proefproject waarbij deze zomer onder begeleiding van triatlonclub Tribe op zaterdag in openlucht kan gezwommen worden in het insteekdok kan eveneens hervatten.

Tot nader order blijft het recreatie- en captatieverbod op het Zeekanaal Brussel-Schelde afwaarts de sluis van Zemst wel nog van kracht.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise