Brandweerzone zet afgedankte spullen in uitverkoop

Brandweerzone Vlaams-Brabant West houdt uitverkoop van enkele afgedankte spullen. Wie het hoogste bod neerlegt via een online veiling, kan eind deze maand misschien wel met een brandweerwagen of brancard naar huis gaan.

Je bent een boomverzorger en je wil op een speciale manier bomen snoeien? Of je bent kunstenaar en kan wel een creatie bedenken met afgedankt brandweermateriaal? Dan is er goed nieuws want brandweerzone Vlaams-Brabant West heeft via een online veilingsite enkele afgedankte materialen in de uitverkoop staan.

“Het gaat om verschillende voertuigen en afgedankt materiaal dat ondertussen door de brandweer niet meer gebruikt wordt omwille van de leeftijd of de betrouwbaarheid van het materiaal”, legt kapitein Marc Opstal uit, verantwoordelijke voor het materiaal en de voertuigen bij de brandweerzone.

Zo staan er enkele ladderwagens en andere brandweervoertuigen in de aanbieding. Maar ook ander materiaal als hydraulische pompen en slangen, signalisatiepanelen en zelfs brancards. “Alles is nog perfect bruikbaar, mits enig onderhoud. Zo moeten de voertuigen opnieuw ingeschreven worden. Het kan dus interessant zijn voor wie een collectors item van de brandweer wil maar ook voor wie effectief nog aan de slag wil met het materiaal.”

Het is nog maar de tweede keer dat de brandweerzone via een veiling materiaal verkoopt. De eerste keer was twee jaar geleden. Al ging het toen enkel om voertuigen, nu wordt er ook ander gebruiksmateriaal verkocht. “Het is de bedoeling om dit jaarlijks te organiseren met afgeschreven materiaal om zo plaats te maken in ons magazijn”, aldus kapitein Marc Opstal.

Het materiaal kan ook opgekocht worden door korpsen uit binnen- en buitenland. Maar een schenking aan bijvoorbeeld buitenlandse korpsen heeft de brandweerzone nooit overwogen. “Organisatorisch is een schenking aan het buitenland regelen geen evidentie. Het materiaal moet daar geraken en ze zitten daar ook niet altijd te wachten op afgedankte materialen. Bovendien wilden we er zelf zo weinig mogelijk werk aan hebben, vandaar de samenwerking met het veilinghuis dat de verkoop regelt.”

Een groot bedrag ophalen is dus minder van belang voor de brandweer. “De prijs waaraan de voertuigen verkocht zullen raken, is dus koffiedik kijken. We willen gewoon dat alles weggeraakt en dat de kopers nog iets hebben aan het materiaal”, besluit de kapitein. Wie de spullen wil komen bekijken is welkom op woensdag 20 april tussen 9 en 12 uur in het zonehuis in Liedekerke. Een dag later eindigt de online veiling. 

Meer info: www.troostwijkauctions.com/nl/brandweer/01-41056/

Topartikels bij Goeiedag.be