Onderwijs verzuipt onder coronadruk

Van een directeur van een Opwijkse lagere school kregen wij een mail die eigenlijk een noodkreet is. Jan Bastiaensen is directeur van ’t Luikertje in Nijverseel. “Wij verzuipen in het onderwijs schrijft hij. De steeds wisselende coronaregeltjes, de uitval van het personeel, de enorme impact op onze organisatie … het wordt veel onderwijsmensen echt te veel”.

As we Jan Bastiaensen bellen zit hij zelf nog even in quarantaine. “De situatie wijzigt elke dag. Boven onze hoofden wordt beslist en wij moeten maar uitvoeren. Ik denk in naam van alle directies te spreken als ik mijn personeel alle lof toe zwaai. Wat onze mensen presteren grenst aan het onwaarschijnlijke: klasgroepen gesplitst houden, collega’s vervangen, bijspringen in de dagdagelijkse organisatie, leerlingen begeleiden, feedback geven aan ouders en directie, … veel mensen zitten echt op hun tandvlees”.

“Sommige regeltjes spreken mekaar tegen: zo moeten de klasgroepen gescheiden worden terwijl de kinderen in de voor- en naschoolse opvang mogen gemengd worden. Dat deze twee maatregelen door een andere minister worden meegedeeld speelt daar een belangrijke rol in”.

Op het moment van het gesprek gaan twee klassen van ’t Luikertje in quarantaine, een andere klas keert terug uit quarantaine. Quarantaine betekent dat de betrokken leerkrachten zich ook twee keer moeten laten testen. Als ze gevaccineerd zijn mogen/moeten ze wel aan de slag blijven. Basisschool De Duizendpootrakkers (Opwijk-centrum) sluit noodgedwongen de deuren tot vrijdagavond omdat te veel personeel is uitgevallen en de school dat niet langer kan opvangen.

“Het wordt ons echt niet gemakkelijk gemaakt en de organisatie wankelt in veel scholen. Kunnen bijvoorbeeld de inspecteurs niet ingeschakeld worden om scholen draaiende te houden. Het is nu immers niet het moment om te inspecteren en te controleren. Scholen en schoolhoofden hebben nu wel wat anders aan het hoofd”.

Jan Bastiaensen trekt aan de alarmbel maar eindigt het gesprek nogmaals met lof voor de inzet van alle personeelsleden. “En ik weet uit ervaring en uit contacten dat het op de andere scholen niet anders is. Het systeem blijft maar overeind door de inzet van de schoolhoofden en de personeelsleden”.

Foto: Ook de kinderen moesten in ‘t Luikertje op afstand blijven van Sinte-Maarten om besmetting te vermijden.

Topartikels bij Goeiedag.be