Vlaams-Brabant, controles op rijden onder invloed en afleiding

In de maand februari controleren de politiediensten in Vlaams-Brabant op rijden onder invloed en op afleiding aan het stuur. Hiermee wil de provincie samen met de lokale en federale politiediensten een vermindering van het aantal verkeersongevallen nastreven.

Alcoholgebruik aan het stuur heeft verschillende negatieve effecten op het rijgedrag. Wie rijdt onder invloed neemt meer risico’s, is minder geconcentreerd en reageert trager. Bij een verkeersongeluk lopen bestuurders met een verhoogd alcoholgehalte van 1,5 promille ongeveer 200 keer meer kans om te overlijden dan nuchtere bestuurders.  Wie alcohol consumeert, heeft een verhoogd risico op ongevallen en kan ernstigere verwondingen oplopen en veroorzaken voor inzittenden.

Afleiding achter het stuur wordt aanzien als de nieuwe ‘killer’ in het verkeer. Bedienen van een gsm, smartphone of een tablet aan het stuur leidt tot gevaarlijke situaties in het verkeer. Wie belt tijdens het rijden loopt tot vier keer meer risico om bij een ongeval betrokken te raken. Wie afgeleid is, heeft een tragere reactiesnelheid en merkt veranderingen in verkeerssituaties later op. Zelfs handenvrij bellen is bijna even risicovol als bellen met de gsm of smartphone in de hand.

Rijden met een gsm of smartphone in de hand is wettelijk verboden. Overtredingen worden bestraft met boetes die kunnen oplopen tot 2.000 euro. De rechter kan tevens een rijverbod opleggen.

“Controles zijn belangrijk en noodzakelijk maar nog belangrijker is de verantwoordelijkheidszin van iedere bestuurder om de regels te respecteren en veilig te rijden”, besluit gouverneur Jan Spooren.

Topartikels bij Goeiedag.be