Virus is nog niet verslagen

De grafieken van de afgelopen week tonen ons dat het virus nog niet verslagen is. Gisteren (vrijdag 27 november) was het aantal besmette personen in de gemeenten Asse, Merchtem, Opwijk, Vilvoorde, Meise, Grimbergen, Dilbeek en Wemmel bijna even hoog als een week geleden. En ondertussen kenden we op 26 en 27 november (maar dat zijn de cijfers van de vastgestelde besmettingen op woensdag en donderdag) een nieuwe opstoot. Is die te verklaren met het heropenen van de scholen of grondige testen in de woonzorgcentra?

Ondertussen zijn de cijfers weer op het niveau van een week geleden. Gespreid over een week is er dus geen echte daling. In Dilbeek zijn de meest recente cijfers (11, 13 en 12 besmettingen) niet echt gedaald. In de andere gemeenten van de noordrand was dat wel het geval. Als we de besmettingen in de acht gemeenten optellen dan zaten we vrijdag (48) nog een stukje oven het begin van de week (37). Maar na de piek van 75 n 73 besmettingen (op woensdag en donderdag) leek het gisteren toch weer de goede kant op te gaan.

In hoeverre de schommelingen het gevolg zijn van de teststrategie of het aantal uitgevoerde testen is moeilijk te achterhalen. Nu de winkels weer open gaan is het toch erg belangrijk om de veiligheidsmaatregelen strikt na te volgen om een derde (of verlengde tweede) coronagolf te vermijden.

Topartikels bij Goeiedag.be