De noordrand kan weer ademhalen

Is het de voorbode van een belangrijke knik in de coronacijfers? Feit is dat de laatste dagen het aantal nieuwe besmettingen in de noordrand gedaald is. Dat geldt niet alleen voor de gemeenten die aanleunen bij Brussel maar ook die van ‘de tweede cirkel’.

Waar er vorige zaterdag nog 48 nieuwe besmettingen waren in Asse waren dat er gisteren nog 13. In Merchtem zakte het aantal besmettingen van 14 naar 3, in Opwijk zelfs van 10 naar 1. Ook Vilvoorde deed het opvallend beter: in drie dagen zakte het aantal nieuwe besmettingen van 104 naar 17.

Ook de gemeenten die, zoals Vilvoorde, aanleunen tegen Brussel konden opmerkelijk betere cijfers voorleggen. Dilbeek ging van 71 naar 30, Wemmel van 29 naar 6 en Gimbergen van 53 naar 14.

Betekent dit dat de miserie voorbij is? Geenszins. Het betekent wel dat de beperkende maatregelen, met het horecaverbod op kop, hun vruchten blijkbaar afleverent. Betekent dit dat we nu soepeler kunnen omgaan met de beperkingen? Absoluut niet. De nasleep van de eerste golf heeft ons geleerd dat té snel versoepelen onvermijdelijk leidt tot een nieuwe golf van besmettingen.

Als deze trend zich doorzet dan is dat alvast een hoopvol teken. Maar ondertussen zal het aantal ziekenhuisopnames en het aantal dodelijke slachtoffers wel nog een tijdje stijgen. Maar misschien zorgt het ombuigen van de curve ervoor dat de maximumcapaciteit niet bereikt wordt.

In het UZ Brussel (Jette) werden de laatste vier dagen gemiddeld zo’n 15 nieuwe patiënten per dag opgenomen en mochten er gemiddeld 11 per dag het hospitaal verlaten. De bezetting van de Intensieve Zorg bedraagt 29 tot 30 bedden en 18 tot 19 van deze patiënten moesten de laatste vier dagen beademd worden. De cijfers zijn vrij stabiel maar een echte kentering ten goed is nog niet merkbaar.

Topartikels bij Goeiedag.be