10 mei: Cijfers blijven laag maar het is nog niet voorbij – Dilbeek en Aalst vormen (kleine) uitzondering

Sciensano volgt voor de overheid de evolutie van de corona-besmetting op. Recent werd het ook het aantal besmettingen per gemeente medegedeeld. De cijfers beschrijven de situatie op 10 mei (moederdag dus). Het cijfer tussen haakjes is de evolutie sinds 1 mei.

Aalst                                     499 (+21)

Asse                                      151 (+8)

Merchtem                          54 (+4)

Opwijk                                 43 (+5)

Wemmel                             36 (+4)

Vilvoorde                            201 (+6)

Grimbergen                       209 (+3)

Meise                                  62 (+2)

Ninove                                193 (+12)

Denderleeuw                   101 (+4)

Liedekerke                         42 (+3)

Roosdaal                             34 (+1)

Affligem                              49 (+4)

Dilbeek                               195 (+29)

Lennik                                 26 (+2)

Galmaarden                      21 (+2)

Pepingen                            23 (+2)

Bever                                   < 5

Gooik                                   25 (+5)

Herne                                 12 (+2)

Dit zijn de besmettingen in absolute cijfers. We merken een vermindering van het aantal besmettingen in ongeveer de hele regio.  Enkel Aalst (+21) en Dilbeek (+29) springen nog een beetje uit de band. Maar als je de cijfers per 1000 inwoners bekijkt, blijken deze toenames in verhouding niet groter te zijn dan in andere (kleinere) agglomeraties.

Als we gaan kijken naar het aantal besmettingen per duizend inwoners dan zijn er 5,77 besmettingen per 1000 inwoners in Aalst en 5,5 in Grimbergen. Dilbeek scoort met 4,55 besmettingen precies eventveel als Asse en minder dan Denderleeuw (4,97).

Conclusie: Het gaat de goede kant op maar is nog niet gedaan. Wij moeten waakzaam blijven en de maatregelen van de overheid strikt blijven opvolgen. Zeker nu deze maatregelen stilaan versoepeld worden. Enkel op die manier kunnen we een tweede golf  vermijden.

Topartikels bij Goeiedag.be