Meer opnames en meer overlijdens

We brengen geregeld nieuwe cijfers over covid-19 in het UZ Brussel te Jette en het Stedelijk Ziekenhuis en het O.L.V. in Aalst. Sinds ons vorige artikel op 10 april – toen leken de cijfers te stabiliseren – is er een aanzienlijke toename van overlijdens, zowel in Aalst als in Jette.

In Aalst waren er op 14 april 51 overlijdens, vier meer dan de dag ervoor, in Jette 36 (+9 meer dan op 10 april). Voor Aalst is er de belangrijke opmerking dat de andere campussen van het O.L.V. Ziekenhuis (Asse en  Ninove) covid-vrij worden gehouden en dat ze hun covid-patiënten doorsturen naar de campus in Aalst. Op 14 april waren er 170 met covid besmette patiënten, zes meer dan de dag ervoor.

In het totaal hebben al 247 covid patiënten de Aalsterse ziekenhuizen mogen verlaten. Hun aantal is de laatste dagen ook redelijk gegroeid.

In het UZ Brussel in Jette waren er op 14 april om 8 uur 310 mensen opgenomen met een Covdi-19 besmetting. Dat is een toename met zestig. 54 covid-patiënten (+4) lagen op intensieve zorgen. 193 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten (+38). Deze cijfers zijn gecumuleerde cijfers, de vergelijking is tussen 10 en 14 april.

Conclusie: In Jette stijgt het aantal opgenomen patiënten met een covid-19 besmetting met ongeveer 25%. Ook het aantal patiënten dat het ziekenhuis mag verlaten stijgt ongeveer even snel. Toch komen er meer besmette patiënten binnen dan er het ziekenhuis mogen verlaten. Ook het aantal overleden patiënten is toegenomen tegenover 10 april: Aalst +21%, Jette +33%.

Het blijft dus bijzonder belangrijk dat wij de beperkende maatregelen goed blijven opvolgen als wij de druk op de ziekenhuizen onder controle willen houden. Zowel Aalst als Jette spelen een belangrijke rol in onze regio. Het team van artsen en verplegenden plooit zich dubbel om zoveel mogelijk mensenlevens te redden. Wij kunnen daarbij helpen door discipline te tonen.

Topartikels bij Goeiedag.be