De mondmaskers komen eraan

De intercommunales Haviland en Interleuven slaan de handen in mekaar om zo snel als mogelijk mondmaskers te bezorgen aan de aangesloten besturen. Die kunnen nog tot 29 april inschrijven boor de groepsaankopen. De steden en gemeenten staan na levering zelf in voor de verdeling van de mondmaskers.

Toen de Nationale Veiligheidsraad aankondigde dat alle inwoners in de toekomst over een mondmasker zouden beschikken was er wat verwarring. Walter De Donder, voorzitter van Haviland: “Het was niet meteen duidelijk wie welk soort masker op welk moment ter beschikking zou krijgen. En wie zou dat betalen: de burgers zelf, de federale of de regionale overheid, of misschien de gemeenten? Heel wat vragen die de bevolking zich vanaf dat moment stelde.”

Op maandag 27 april besliste de Raad van Bestuur van Haviland formeel om in een groepsaankoop van mondmaskers te voorzien. Walter De Donder: “We willen vermijden dat elk gemeentebestuur apart de markt moet afschuimen om mondmaskers te kunnen aanbieden aan haar inwoners. Momenteel worden mondmaskerproducenten wereldwijd overstelpt met vragen. Het aanbod kan de vraag niet volgen. Vandaar de ongeziene prijszetting en het opduiken van leveranciers die uiteindelijk de eerder gemaakte toezegging niet kunnen waarmaken.”

Sinds vrijdag 24 april is Haviland bezig met een marktbevraging en de administratieve voorbereiding van deze groepsaankoop. Ook intercommunale Interleuven betoonde interesse om in deze werking in te stappen. Zo raken alle inwoners van deelnemende gemeenten in de volledige provincie Vlaams-Brabant op dezelfde manier aan dezelfde soort mondmaskers.

Stephan Verwee, algemeen directeur van Haviland: “Er zal in drie golven van leveringen worden gewerkt, simpelweg omdat de producenten niet sneller kunnen werken. Tegen 4 mei zal Haviland een eerste lading ontvangen. Na de test om na te kijken of de maskers voldoen aan bepaalde technische kwaliteiten, zullen de bestellingen snel volgen. De leveringen gebeuren dan gefaseerd, tot het laatste mondmasker geleverd is eind juni.”

De gemeenten die meedoen met de groepsaankoop, zijn verantwoordelijk voor de bedeling op hun grondgebied. Zij zijn vrij in het bepalen van de precieze datum van verdeling, en of zij hier een onderscheid maken tussen bepaalde doelgroepen. Het is een belangrijke taak van de gemeenten om de bevolking er van te overtuigen dat je enkel een mondmasker moet dragen wanneer je in een situatie komt dat je de sociale afstand van 1,5m niet kan bewaren.

Topartikels bij Goeiedag.be