Voor de uitwedstrijd bij Racing Mechelen wijzigde Regi Van Acker wijzigde zijn team op drie plaatsen. Wesley Vanbelle, out tot de winterstop met een scheurtje aan de heupbuiger, moest verstek geven.

Hierdoor schoof Kevin Janssens een rij achteruit. Rodrigo De Oliveira moest tevreden zijn met een plaatsje op de bank. In zijn plaats kwam Philippe Janssens aan de aftrap, die centraal op het midden post vatte. Ook Tjendo De Cuyper verscheen aan de aftrap.

Snel op voorsprong

Op het eerste doelgevaar van de wedstrijd was het allesbehalve lang wachten. Eendracht trok meteen ten aanval en kreeg een vrije trap op zo’n 20 meter van het doel.

Donjet Shkodra verzilverde deze uitgelezen mogelijkheid met een beauty van formaat. Met zijn rechter schilderde hij de bal in de winkelhaak. Doelman De Vroe had geen verhaal en de 0-1 stond op het scorebord.

Twee minuten later voor het eerst Racing. Yagan omspeelde Kevin Janssens, die duidelijk nog wat moest zoeken naar zijn beste positiespel op de linksback, zette voor maar De Greef kon in hoekschop werken.

Na tien minuten werd Gianni De Neve neergehaald in het strafschopgebied maar scheidsrechter Tim Pots zag er geen graten in. Aan de overkant werd wel een penalty toegekend na onvrijwillig handsspel van Van Damme. Yagan trapte gelukkig voor Aalst nonchalant naast.

Op het kwartier eiste de Eendracht-aanhang de aandacht op. Met spandoeken staken ze de noodlijdende thuisploeg een hart onder de riem (‘Traditie vergaat nooit’). Dit inspireerde blijkbaar ook de spelers want enkele minuten later hingen via Da Silva de bordjes in evenwicht.

Zes minuten later raakte een Mechelse verdediger ook onvrijwillig de bal met de hand in de zestien. Deze keer liet Pots gewoon doorspelen. Racing dreigde ondertussen met een aantal afstandsschoten maar zonder gevaar voor VDN.

Het wachten wachten tot in 38e minuut op nieuw Aalsters gevaar. De Neve schilderde de bal op het hoofd van Vansimpsen die maar net naast kopte. Net voor voor de koffie kwam Racing Mechelen op voorsprong. VDN kon een voorzet op de grond onvoldoende wegwerken en duwde de bal in de voeten van Yagan die niet twijfelde. 2-1 was dan ook de ruststand.

De Oliveira aan het kanon

Coach Van Acker liet tijdens de rust De Neve in de kleedkamer. In zijn plaats kwam Daniel Rodrigo De Oliveira. Hierdoor schoof Shkodra naar binnen en ging Philippe Janssens op linksbuiten spelen.

De eerste kans in de tweede helft is voor Racing. Na één minuut spelen kopte Da Silva net naast het doel van Van Den Noortgaete. Eendracht had hier meteen een gepast antwoord op want via een knap afstandsschot bracht Rodrigo De Oliveira de tussenstand weer in evenwicht.

Op het uur ging een moegestreden De Cuyper er af voor Mike Smet, die blijkbaar voldoende hersteld was van zijn blessure. Een pluim trouwens voor Tjendo De Cuyper die met zijn snelheid de Mechelse linksback een moeilijke namiddag bezorgde.

Vijf minuten later een goede Aalsterse aanval. Vansimspen legde met het hoofd af op De Oliveira die zijn schot kraakte. Kevin Janssens was goed gevolgd en twijfelde niet. Zijn schot werd door Tuteleers met de hand van lijn geveegd. Terechte rode kaart en strafschop Eendracht. Vansimpsen zette zich achter de bal en knalde knap binnen, 2-3 en Eendracht op voorsprong.

De Mechelaars leken dan eventjes volledig de kluts kwijt want twee minuten later was er de vierde Aalsterse treffer. Vansimpsen zag zijn knal in eerste instantie nog gekeerd door De Vroe maar een goed gevolgde De Oliveira trapte makkelijk binnen. Het tweede doelpunt van de namiddag voor de Braziliaan.

Daarna verwaterde de partij. Vijf minuten voor tijd verliet een sterke Vansimpsen het veld voor Niels Martin. Net voor het eindsingnaal haalde Kevin Janssens nog eens uit maar De Vroe pareerde. Eendracht won dankzij onder andere twee doelpunten van Rodrigo De Oliveira verdiend op het veld van Racing, dat een nieuwe klap te verwerken kreeg.

Verschil in de tweede helft

Na de wedstrijd toonde Regi Van Acker respect voor de prestatie van Racing Mechelen, vooral in de eerste helft dan.

‘Chapeau voor het voetbal dat ze op de mat brachten ondanks de moeilijke omstandigheden waarin de club verkeerd. Ik vind ook dat we in de eerste helft te nonchalant waren achterin. We wisten wel dat we in de tweede helft moesten doordrukken want Racing zou dit niet kunnen volhouden. Mede door de rode kaart konden we de wedstrijd al bij al nog makkelijk uitspelen, al was ik natuurlijk wel op mijn hoede’.

Van Acker had ook lovende woorden voor de supportersactie.

‘Vorige week kwamen enkele supporters naar mij toe om deze actie toe te lichten. Ik was dan ook verbaasd en colèrig toen ik die eerste spandoek zag’, lachte Van Acker.

‘Maar dit is natuurlijk Aalst en met de tweede spandoek werd al snel duidelijk wat het doel van de actie was. Een mooi gebaar naar Racing Mechelen toe’, besloot de coach.