Hopplukken in Opwijk blijft leuk gebeuren

Het ging er weer gezellig aan toe op het hopveld Molenkouter. Het weer zat weeral mee en een week vroeger dan anders werden de lange hopranken, beladen met een rijke oogst, naar beneden getrokken. Daar wachtten de plukkers om de hopbellen los te maken. Altijd een leuke bedoening bij de Vrienden van de Hop en zoals Willy Segers en Patrick De Smedt het verwoordden zijn ze bijzonder fier op hun oogst van dit jaar.

De 450 planten gaan ongetwijfeld voor een prima opbrengst zorgen. Een deel daarvan word gebruikt voor het brouwen van (H)Opwijk Blond. Het nieuwe brouwsel mocht er overigens zijn en ging vlot naar binnen. Voeg daar nog een streepje Dixielandmuziek aan toe en de sfeer zat goed.

Op het terras konden nog andere Opwijkse biertjes geproefd worden. Wie het wilde kon zich eens onderdompelen in een hopbad al was dat eerder voor kinderen bedoeld.

Er waren ook twee nieuwigheden. De naakte hopranken gingen niet meteen bij de afval, maar zij die wilden konden een masterclass “rankvlechten” volgen. En dan was er ook nog ambachtsman Jan Longin. De man uit Mazenzele presenteerde er zijn afgewerkte lederen producten, garelen en getrek voor paarden.

De hop die op zondagnamiddag bleef hangen wordt machinaal geoogst en verwerkt en gedroogd in een ast in Meldert. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk