Bakkerij De Vos doet na meer dan eeuw de deur definitief dicht

Een donderslag bij heldere hemel, anders kan men het niet noemen toen bekend geraakte dat de bekende bakkerij De Vos aan de Steenweg op Vilvoorde, weldra de deuren gaat sluiten. Zaterdag 16 september is de laatste dag! Het is geen late aprilgrap maar de naakte waarheid! Bovendien zijn warme bakkers al niet meer dik gezaaid!

Hallo Ronny en Anja? “Het is met pijn in het hart,” aldus Ronny De Vos (58), anders overal en altijd klaar voor een kwinkslag. “Problemen aan mijn knieën noopt ons tot deze beslissing. Als ik verder doe, moet ik onder het mes om twee nieuwe knieën te laten steken. Dan ben ik al gauw een half jaar buiten strijd en dan hebben veel klanten ondertussen ook al een andere bakker gevonden. De tweede optie is nu te stoppen en de ingrepen nog even uit te stellen. Spijtig, maar het is niet anders!”

“Ik weet het de mensen gaan ‘ons gerief’ missen, maar wij gaan ook de mensen missen,” voegt Anja Noens (56), de bakkerin, er aan toe. “We hebben veel gegeven voor de klanten, maar hebben er ook veel voor terug gekregen,” weet Ronny.

“Van de vierde februari 1980 zit ik in de stiel en daarmee de vierde generatie De Vos-bakkers. De zaak bestaat ondertussen 121 jaar! Een opvolger is er niet en een overnemer hebben we ook niet meteen gevonden. Moest iemand zich alsnog geroepen voelen, hij of zij mag zich komen aanbieden. Hopelijk blijven onze klanten zich onze service, kwaliteit en vriendelijkheid herinneren en bij deze wil ik hen ook allemaal bedanken. Ook alle helpers die hier de voorbije jaren de revue passeerden zijn we erkentelijk.

“Weet je dat hier de voorbije dagen mensen met de tranen in de ogen stonden! Natuurlijk wordt dit een aanpassing, niet alleen voor ons cliënteel maar ook voor ons. We zullen dat sociaal contact zeker missen. We gaan zeker nog iets anders doen maar voor mij zal het een job moeten zijn die de knieën niet te fel belast.

De voorbije decennia hadden we ook nooit een sociaal leven. Daar gaan we nu wat meer van genieten, ja, ik ga me zelfs een kostuum moeten kopen! Ondertussen is er ook een kleinkind bijgekomen en daar willen we zeker tijd voor maken,” vertelt Ronny honderduit, terwijl Anja de klanten bedient.

“De bakkerij van vroeger en nu is niet meer te vergelijken. Toen ik begon waar er drie soorten brood, ondertussen is er een enorm gamma omdat de eetcultuur van de mensen is veranderd. We hebben niet alleen klanten van Droeshout, Opwijk en de buurgemeenten, maar zelfs mensen uit Laken, Wolvertem en Denderbelle om er enkele te noemen.” “Waarom, omdat ze weten dat alles vers is,” aldus Anja. “En dat ze voor de deur vlot kunnen parkeren, is ook een bonuspunt,” besluit bakker Ronny. Feit is zeker, het gaat wennen worden in de schaduw van de Droeshoutse kerk na 16 september.

Voor de mensen in Merchtem is er goed nieuws. Bakkerij De Vos heeft daar op het Mieregemplein twee broodautomaten staan en die worden overgenomen door bakker Jeroen Van Hoeck (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk