Nachtopvang WZC De Oase

Welzijnsvereniging OPcura te Opwijk baat een zorgcampus uit met onder andere een woonzorgcentrum, centrum voor dagverzorging, centrum voor kortverblijf en serviceflats. Het zorgaanbod wordt echter uitgebreid met een nieuwe dienstverlening, namelijk nachtopvang.

Peter Beerens

“Deze nachtopvang zal georganiseerd worden binnen onze drie erkende woongelegenheden kortverblijf. Het betreft hier een aanvulling op ons reguliere kortverblijf, waarbij ouderen tijdelijk de klok rond opgevangen kunnen worden. Woonzorgcentrum “De Oase” is hiermee één van de eerste woonzorgcentra uit de bredere regio die een dergelijke nachtopvang zal aanbieden,” aldus Peter Beerens, voorzitter van OPcura.

“Nachtopvang is een tijdelijk verblijf in ons centrum voor kortverblijf, verbonden aan woonzorgcentrum “De Oase”, van 17 u. ’s avonds tot 9 u. ’s morgens. Deze nachtopvang biedt een oplossing voor ouderen vanaf 65 jaar die overdag thuis wonen, maar ’s avonds en ’s nachts nood hebben aan toezicht en zorg. Op deze manier biedt het een oplossing tijdens de uren waarop thuiszorgdiensten moeilijk beschikbaar zijn. Het zorgt ook voor een deugddoende nachtrust van de mantelzorger.

Nachtopvang kan ook het onveilige en ongeruste gevoel van ’s nachts alleen te zijn bij ziekte of herstel na een ziekenhuisopname wegnemen. Tenslotte kan nachtopvang rust brengen in de thuissituatie en er aldus voor zorgen dat thuis wonen langer haalbaar blijft.”

Nachtopvang kan gereserveerd worden voor één of voor meerdere nachten, zowel in de week als in het weekend, met een maximum van 90 nachten per kalenderjaar. De mantelzorger kan de oudere naar de nachtopvang brengen en terug ophalen. Mits de beschikbaarheid van een vrijwilliger kan er ook beroep gedaan worden op de vervoersdienst.

De kostprijs per nacht bedraagt 33 euro voor inwoners uit Opwijk en 35 euro voor niet-inwoners. Sommige mutualiteiten voorzien een tussenkomst in de kostprijs. In deze kostprijs is inbegrepen: het verblijf, de verzorging en verpleging waaronder het ochtendtoilet en een avondmaal en ontbijt.

Nachtopvang is een nieuwe dienstverlening binnen welzijnsvereniging OPcura, maar reeds jaren biedt OPcura W.V. dagopvang aan. Nieuw hierbij is dat ouderen voortaan een halve dag (in plaats van een volledige dag) naar de dagopvang kunnen komen. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk