Katrolproject biedt ondersteuning aan kwetsbare gezinnen

Een jaar geleden stapte het Huis van het Kind Asse in het Katrol-project. Dat biedt studie- en gezinsondersteuning aan kwetsbare gezinnen. Die begeleiding gebeurt volledig door studenten tijdens een stage.

Sinds vorig jaar biedt het Huis van het Kind Asse studie- en gezinsondersteuning aan voor kwetsbare gezinnen via het project Katrol. De vzw Katrol ontstond in 2002 in Oostende en is ondertussen als expertisecentrum werkzaam op verschillende locaties. Ruim een jaar geleden kreeg het Huis van Het Kind Asse projectsubsidies om gedurende drie jaar een Katrol-werking op te starten. Nu, na een jaar, vond er een eerste evaluatie plaats en die is positief waardoor de Katrol-werking in Asse een officiële licentie krijgt.

“De Katrol zorgt voor studie- en gezinsondersteuning aan huis bij gezinnen waar het schoolse wat moeilijker verloopt”, legt Katrien Sabbe uit. Zij is coördinator bij de Katrol in Oostende. “De gezinnen worden aangebracht door de verschillende scholen in Asse maar zij beslissen zelf of ze instappen in het project. De begeleiding gebeurt door studenten uit sociaal-pedagogische opleidingen die twee à drie keer per week langsgaan bij het gezin”, vult Rozelien De Mot aan. Zij is in Asse verantwoordelijke voor het project en is daarnaast een ankerfiguur voor zowel de studenten als de gezinnen.

En de nood aan een project als Katrol is groot, ook in Asse. “Ik heb nog in Brussel gewerkt en de schrijnende toestanden die ik daar zag, begin ik nu ook in Asse tegen te komen. Kinderarmoede is dan ook zeer hoog in Asse en scoort zelfs even hoog als steden zoals Antwerpen. Vandaar dat we bij het Huis van het Kind hier sinds 2014 steeds meer aandacht aan geven”, toont Rozelien de noodzaak aan.

Het project gaat dan ook breder dan enkel huiswerkbegeleiding. “We begeleiden het hele gezin, de ouders worden mee betrokken. De studenten gaan samen met de ankerpersoon en het gezin kijken naar de problemen die er zijn. Na een drietal weken groeit het vertrouwen van het gezin en kunnen we hen leiden naar de juiste dienstverlening”, zegt Katrien Sabbe. Met deze integrale aanpak wil Katrol kansarme kinderen kansrijker maken door de zelfredzaamheid bij de ouders te verhogen en ouderbetrokkenheid en onderwijscultuur te stimuleren.

Dankzij de begeleiding krijgen de kinderen in het gezin meer tijd om zich bezig te houden met schoolse activiteiten. De ouders raken dan weer meer betrokken bij de schoolactiviteiten van het kind. In Asse worden twintig gezinnen per half schooljaar gevolgd, veertig per jaar dus. “We richten ons op gezinnen met kinderen in de derde kleuterklas of het eerste en tweede leerjaar, verspreid over alle scholen in Asse. Hier kunnen we preventief werken voor de rest van de schoolcarrière”, klinkt het bij Rozelien De Mot.

Het project oefent ook een grote invloed uit op de studenten die deze gezinnen begeleiden. “Het is zeker geen gemakkelijke stage. Ze kunnen veel zelf doen maar hebben ook extra begeleiding van de ankerfiguur nodig. We zien wel een veranderende visie, bijvoorbeeld over armoede, bij de studenten die meedoen. Ik ben ook enorm onder de indruk van wat er in een jaar al verwezenlijkt is in Asse”, besluit Katrien Sabbe. Door die positieve evaluatie krijgt het Huis van het Kind Asse nu een officiële Katrol-licentie als eerste in Vlaams-Brabant. Het project kan ook de komende twee jaar nog rekenen op steun van het agentschap Opgroeien.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk