Een kijkje in Tskool

Tskool is de naam van het restauratieproject van de voormalige jongensschool van Nijverseel. Afgelopen weekend kwamen een paar honderd personen een kijkje nemen vooraleer de drie wooneenheden bewoond worden in een co-housing setting.

In kleine groepjes werden de bezoekers rond geleid in het appartement dat reeds klaar is. Ze zagen met eigen ogen hoe onder meer de originele vloer wel was verwijderd om vloerverwarming te plaatsen en daarna weer netjes terug geplaatst. De oude jongensschool is immers een beschermd monument en daar gelden bijzonder strenge regels als je wil verbouwen.

In de drie klassen komen drie appartementen. Daarnaast zijn er de speelplaats en de voormalige turnzaal die voor kleine evenementen kunnen gehuurd worden.

Het gebouw stamt uit de periode net voor de tweede wereldoorlog. De bouwplannen van architect Paul Semal (gedateerd op 6 juli 1936) vermelden de bouw van “drie nieuwe klaslokalen met turnzaal, zaal voor geneeskundig toezicht en overdekte speelplaats”.

De drie klassen – die nu dus woningen worden – lagen op het gelijkvloers. Er was wel een grote zolder boven de drie klassen. Die is nu opgedeeld zodat er boven het woongedeelte en keuken ook een bovenverdieping is met o.m. slaapkamers en een badkamer.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...