40 jaar voetballen met De Sjoeters

Ze hadden de Flight afgehuurd om hun 40ste verjaardag met stijl te vieren maar … u kent het antwoord al: covid gooide roet in het eten. Toch willen De Sjoeters hun 40ste verjaardag niet ongemerkt laten voorbijgaan. Voorzitter Patrick De Smedt (medestichter en al 40 jaar voorzitter) en secretaris Johan Maes (al meer dan 30 jaar in die functie actief) hadden de pers bijeengeroepen om ruchtbaarheid te geven aan de 40ste verjaardag van de club.

De Sjoeters werden op 2 mei 1981 opgericht nadat er gevoetbald werd in de rangen van VVKB Heiveld. Na verloop van tijd waren er meer niet-VVKB’ers om te voetballen zodat besloten werd een eigen club op te starten. Patrick Meersman en zijn liefje noemden mekaar ‘sjoeter’ en dat koosnaampje werd de officiële naam van de nieuwe club. In het begin werd gespeeld op het veld van andere clubs maar na 3 jaar beschikten De Sjoeters over een eigen terrein met cantine en kleedkamers.

Die infrastructuur zou stelselmatig uitgebouwd worden, met eigen middelen en eigen mensen, tot de modelinfrastructuur van vandaag: een veld met een uitstekende grasmat, een cantine die mag gezien worden en kleedkamers van top niveau. “Het is onze verzuchting om onze spelers en trainers – die geen enkele vergoeding krijgen – een prima infrastructuur aan te bieden. Het bestuur zorgt voor de centen, onze leden en sympathisanten voor de uitvoering van de plannen,” zegt voorzitter Patrick De Smedt.

Vriendenkring

Naast het bestuur dat sinds jaar en dag uit een 10-tal leden bestaat is er de vriendenkring van de spelers. Zij zorgen – met eigen middelen – voor een aangenaam clubklimaat: elke maand is er een etentje voor de spelers, er is een kersfeest en een barbecue. Dan is er de technische staf, die de infrastructuur uitbouwt en onderhoudt, en de sportieve cel, verantwoordelijk voor het sportief beleid.

De Sjoeters hebben vijf clubs: drie ervan spelen in het AVVV-regio Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Een vierde ploeg speelt zuiver creatief en dan is er nog de zaalvoetbalclub die in Opwijkse zaalvoetbalcompetitie aantreedt. Geen enkele speler of trainer wordt betaald. “En toch heeft onze club spelers die makkelijk mee zouden kunnen in de provinciale afdelingen van de KBVB,” zegt Johan Maes. “Twintig jaar geleden waren er twee clubs in de KBVB-competities en negen amateurclubs. Vandaag zijn er enkel nog Eendracht Mazenzele Opwijk, de Sjoeters en VK Eeksken. Met zo’n 110 leden en 5 ploegen is er nog voldoende ruimte om de toekomst rooskleurig in te zien”.

40 + 1

De Sjoeters willen de traditie om elke vijf jaar op een eigen manier te vieren zeker niet verlaten. In het verleden werden al drie boeken uitgegeven (5 jaar, 20 jaar en 35 jaar De Sjoeters), feesten, eetfestijnen en optredens georganiseerd. Om hun 15de jaar te vieren werd, samen met andere verenigingen, niet minder dan 328.000 Belgische franken (meer dan 8.000 euro) ingezameld voor de Cliniclowns. Wanneer het covid virus stilaan zijn biezen pakt, willen De Sjoeters er volgend jaar staan met een aparte viering ’40 + 1’. De eerste stap op weg naar een gouden jubileum.

Foto: Voorzitter Patrick De Smedt en secretaris Johan Maes op het veld dat binnenkort helemaal opnieuw ingezaaid wordt met een nieuwe ‘freestechniek’.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk