Ruifschapen in natuurgebied Puttenbeek

In het natuurreservaat langs de Puttenbeek werd onlangs een terrein van 1,2 hectare omheind door een professionele terreinploeg van Natuurpunt. Zij kregen de hulp van vrijwilligers van de plaatselijke NP-afdeling De IJsvogel. Nu werden geiten en ruifschapen (die ruiven en moeten dus niet geschoren worden) op het terrein uitgezet om het zo kort mogelijk af te grazen.

Op deze manier wordt de biodiversiteit bevorderd en krijgen meer bloemen en planten een kans om te groeien. “De uitgezette dieren eten alle soorten gras, bramen en ook houterige gewassen. De geiten eten zelfs brandnetel, braambladeren en distels,” zegt Marc De Maegdt van De IJsvogel.

“Eens de afrastering klaar kon de herder uit Dendermonde, met wie we ook samenwerken in het Wachtbekken-natuurgebied ter hoogte van ’t Eeksken op de grens met de gemeenten Lebbeke, Buggenhout en Opwijk, aan de slag met zijn kudde. Tegen de winter moet ons terrein afgegraasd zijn. Het zonlicht moet er dan voor zorgen dat bloemen en planten kunnen groeien. Het gebied in de Puttenbeekvallei blijft opengesteld voor het publiek via valpoortjes.” De Vallei van de Puttenbeek maakt deel uit van het reservaat Paddebroeken dat zich uitstrekt over delen van Merchtem, Asse en Opwijk. Paddebroeken is ongeveer 10 ha groot.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk