"Podkin Eenoor" beste boek

In het najaar van vorig jaar zijn de plaatselijke openbare bibliotheek en enkele vrijwilligers met een lokale “kinder- en jeugdjury Vlaanderen” gestart voor kinderen uit het derde en het vierde studiejaar.

Zestien kinderen uit verschillende Opwijkse scholen waren er als de kippen bij om jurylid te kunnen worden. Het leesjaar werd afgesloten met een kinderboekenfeest, waarop de jury een beste boek koos. Dat werd “Podkin Eenoor” (Kleran Larwood) met amper één punt voorsprong op “Reis naar het hoge Noorden” (in de reeks De keukenprins van Monaco).

Op Vlaams niveau was dat het beste boek, terwijl de Opwijkse voorkeur op dat niveau zelfs niet bij de eerste drie eindigde. De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) is een jury van kinderen tussen 4 en 16 jaar, die per leeftijdsjaar acht geselecteerde boeken leest en in de loop van het jaar enkele keren samenkomt in plaatselijke leesgroepen om over de boeken te praten en van gedachten te wisselen.

Op het einde van het schooljaar wordt er gestemd en de ruim 9.000 stemmen van de juryleden bepalen welk boek per leeftijdsgroep wint. Het kinderboekenfeest bestond verder uit een bibster-spel over de gelezen boeken en het naar binnen spelen van pannenkoeken. Schepen van Cultuur Jan Couck (N-VA) reikte aan elk jurylid een diploma uit.

De Opwijkse bib wil voor het leesjaar 2019-2020 de jury uitbreiden met kinderen uit het tweede, vijfde en zesde studiejaar. Vrijwilliger Wim Raeymakers: “Zo’n lokale jury kan niet zonder begeleiders. Wie zin heeft om begeleider te worden, mag zich melden. Het is zeker niet noodzakelijk dat je kennis of expertise in de kinder- of jeugdliteratuur moet hebben.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk