Joos Aelbrecht beklom 27 keer Belfius-toren

Bankbediende Joos Aelbrecht uit Opwijk neemt elk jaar deel aan de “Belfius Tower Stairs for Life” in Brussel. Vorige donderdag werd hij gehuldigd als de man die het meest aantal keren de trappen beklom. Zijn droom: 3.000 hoogtemeters halen, behaalde hij met verve.

“Het werd een lange, warme dag van 9 tot 17 uur in de trappenzaal. Ik heb goed afgezien”, zegt de 64-jarige laureaat, die tijdens de vijfde editie van de Belfius-toren aan het Rogierplein zijn grenzen andermaal verlegde.

“Ik nam 18.792 treden, goed voor 918 verdiepingen en ik bereikte een hoogte van 3.382m”, luidt het trots. “Er zijn twee onderdelen aan deze wedstrijd: zij die tegen de tijd de trappen op lopen en zij die om ter meest de 34 verdiepingen met 696 treden nemen. Ik koos zoals altijd voor dat laatste onderdeel. Vroeger had ik nooit echt tegenstand. Dit jaar kreeg ik twee mannen op de huid die twintig jaar jonger waren.”

Joos Aelbrecht bereidde zich dit jaar nog beter voor. “Vroeger dronk ik alleen maar water, dit jaar dronk ik een sportdrank om mijn zoutgehalte op peil te houden. Verleden jaar had ik een paar keer een beginnende kramp gevoeld. Dat wou ik nu voorkomen. Ik at nu ook rijsttaartjes en vleesballetjes. Drinken kan je tijdens je inspanning. Recupereren en eten deed ik in de lift, waar we nooit lang moesten op wachten.”

“Qua fysieke voorbereiding ging ik vroeger wat joggen, maar dat heb ik laten varen wegens rugklachten. Wat ik wel geregeld doe om in conditie te blijven, is behalve op mijn werk zoveel mogelijk trappen te lopen in plaats van de lift te nemen, een aantal meerdaagse trektochten ondernemen in het hooggebergte.”

“In aanloop naar het evenement oefen ik op de werkvloer na de kantooruren.”
Record-trappenloper Joos is niet aan zijn proefstuk toe. “In 2015 deed ik achttien keren de trappen, het jaar nadien 22 keer. Vorig jaar wilde ik mijn record op 25 keer brengen, maar ik bleef steken op 23.” Donderdag slaagde hij erin om 27 keer de toren te beklimmen.

Het evenement kadert in de organisatie Viva for Life, de Franstalige tegenhanger van de Warmste Week. Het leverde 52.255 euro op, 3.000 euro meer dan verleden jaar.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk