Zesde zeepkistenrace verplaatst naar viaduct

Na het Perreveld en Dorekensberg vindt de Opwijkse zeepkistenrace dit jaar plaats op de spoorwegviaduct richting Lebbeke. De organisatoren waren liever op hun oude locatie gebleven, maar een wielerwedstrijd besliste er anders over.

Het Opwijks Zeepkistencomit√© organiseert deze editie samen met goeGEZINd. Beide verenigingen bestaan uit enthousiaste creatievelingen die graag de handen uit de mouwen steken”, zegt initiatiefnemer Jasper Baeyens.

“De Droeshoutstraat (Dorekensberg in de volksmond) was op zondag 30 september niet vrij voor dit evenement. In samenspraak met gemeente en politie vonden we in het viaduct andermaal een unieke locatie. Die zondagmiddag moet het gemotoriseerd verkeer wijken voor de 25 zeepkisten die tweemaal al dan niet in een rotvaart van het hoogste punt van het viaduct naar beneden zullen racen.

Jasper Baeyens: “Tijdens hun rit krijgen ze een aantal hindernissen en bochten te overwinnen. Aan de kant staan de gebruikelijke drankstanden en eetmogelijkheden en is er in randanimatie voorzien. In de aankomstzone kan de race gevolgd worden op groot scherm.”

Er zijn prijzen te winnen voor de snelste, de schoonste zeepkist, de pechvogel van de dag en beste jongere. Elke zeepkist wordt vooraf aan een ernstige controle onderworpen.

Mede-organisatoren Pieter “Chewie” Vermeiren en Niels Van Weverberg citeren uit het reglement: “de zeepkist mag geen aandrijving hebben, de remmen moeten goed werken en de zeepkist moet bestuurbaar zijn.”

Na drie edities werd de race niet meer gereden. Vorig jaar werd die van voor het eerst weer van onder het stof gehaald.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk