Zilver voor bloemist die wijnbouwer werd

De voormalige bloemist André Dierickx (64) behaalde de zilveren medaille op de prestigieuze Spirits Challenge in Londen met zijn Eau de vie de vin (vergelijkbaar met grappa). Eerder behaalde hij ook al tweemaal brons in Duitsland.

De voormalige bloemist (die nog alleen bloemen kweekt voor de veiling, maar ze zelf niet meer verkoopt) hoopt vanaf volgend jaar voltijds professioneel met zijn wijnbouw bezig te kunnen zijn. “Vroeger was het mijn hobby, maar die hobby begint nu ernstige vormen aan te nemen”, zo doet hij zijn verhaal.

“Ik volgde een twee jaar lange cursus bij Syntra in Leuven. In 2009 begon ik met de aanleg van een 80 are grote wijngaard in de Bolstraat. Bedoeling was om die mettertijd uit te breiden tot Ă©Ă©n hectare. Dat is nu al gelukt. Op die gronden stonden al druivelaars, waarvan ik fruitwijn maakte. Vier jaar geleden plantte ik drie nieuwe druivenrassen aan: de Johanniter en de Pinot Gris als witte variĂ«teit en de rode Carbenet Dorsa. Om succes te hebben moet je de juiste rassenkeuze maken en veel aandacht besteden aan grondbewerking. De wijngaard staat op een zanderige leemgrond. Ik moet dus intensief werken.”

“Zoals zovele wijnbouwers heb ik geperste bessen van een deel van mijn wijn laten distilleren. Ik doe dat bij de Open-up Distillery in Pepingen die over koperen ketels van 60 liter beschikt. Alleen erkende stokerijen mogen dit procĂ©dĂ© uitvoeren. Aangezien ik niet over voldoende ruimte beschik heb ik geopteerd om samen te werken en niet om zelf te investeren in een dure installatie. De productie blijft in het Pajottenland en kan het als streekproduct beschouwd worden.”

“Ik werd bekroond in de categorie van Other White Spirits, waartoe de eau de vin de vie en de grappa (gestookte drank) horen.
“Mijn wijn werd erkend als Vlaamse Landwijn met de beschermde geografische aanduiding Pajottenland en Zennevallei. Ik slijt mijn wijn en eau de vie de vin aan particulieren en aan een paar restaurants in het Dendermondse.”

Open deur bij André Dierickx, Steenweg naar Lebbeke 31, Opwijk, op 21 en 22 juli van 10 tot 18 uur (tijdens Eeksken-kermis)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk